Input your search keywords and press Enter.

Obilježavanje godine svetog Vlaha u Kabogi – Zanimljiva predavanja mr Duške Nešić Dražić i prof Nikše Selmanija

Povodom obilježavanja 2016. godine svetog Vlaha, u organizaciji Zaklade Caboga Stiftung, jučer, 16.01.2016.g. u Ljetnikovcu Bunić Kaboga održala su se  zanimljiva predavanja cijenjenih predavača: Nikše Selmanija, prof. povijesti i filozofije i Duške Nešić Dražić, mr povijesti mode. 

 
Prof. Selmani svoje je predavanje “Sveti Vlaho i njegova festa” koncipirao u dva dijela. U prvom dijelu dao je filozofski uvid u određene osnovne horizonte razumijevanja sv. Vlaha i njegove feste. Osnovna misao jest pokušaj zajednice da Dobru vijesti koja u povijesti svoju svrhu stječe  i mučeništvom sv. Vlaha održi u sjećanju. U ovom dijelu izlaganja predavač je primjerima dokazao da je Republika nastojala da se Festa ne pretvori u kult. 
U drugom dijelu izlaganja predavač je obradio povijesne izvore iz 15. i 16. stoljeća s ciljem da se pokaže s kolikim je uspjehom zajednica Festu pokušala održati živom. 
 
Mr. Duška Nešić Dražić analizirala je likove u procesiji sv. Vlaha kroz simbologiju odjeće i boja, koje se upravo po izboru odjeće i boje mogu svrstati u hijerarhijski (društveni) sistem te religiozni ili mitski. Od antičkih vremena, kroz srednji vijek do modernog vremena, odjeća i boja odjeće zauzimali su veliku važnost u društvu, što je pokazala i na primjeru Feste sv. Vlaha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *