Input your search keywords and press Enter.

Obilježava se 800. obljetnica Porcijunkulskog oprosta

U crkvi Male braće u Dubrovniku jutarnju misu na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza predslavio je dr. fra Stipe Nosić, vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, uz koncelebraciju umirovljenog svećenika dr. fra Pija Pejića. Kako se ove godine obilježava 800. obljetnica Porcijunkulskog oprosta misa je slavljena uz izloženu obnovljenu sliku Navještenja Marijina, koja je naslikana prema uzoru na sliku koja se nalazi u Asizu u crkvi Gospe od Anđela.

Vikar Nosić je u propovijedi naglasio važnost Marijinog „Neka mi bude“ odnosno njezinog prihvaćanja Božje volje po kojem je postala majka Spasitelja i tako čovječanstvu omogućila spasenje. Dodao je kako je taj trenutak obilježen i na izloženoj slici na oltaru te upoznao kratko vjernike s poviješću crkvice Porcijunkula u kojoj je utemeljitelj franjevačkog reda sv. Franjo Asiški doživio obraćenje 1208. godine. Naglasio je kako je sv. Franjo 1216. godine izmolio od pape Honorija III. mogućnost dobivanja potpunog oprosta od vremenitih kazni za sve koji pohode crkvicu Porcijunkulu, što se u ono vrijeme nije baš lako dobivalo. Kasnije je ta povlastica proširena na sve franjevačke crkve, a onda i na župske. Ovogodišnjom proslavom blagdana Porcijunkule slavi se 800. obljetnica ovog oprosta, koja podsjeća na događaj prije osam stoljeća, kada je sv. Franjo riječima „Sve vas želim poslati u raj“ okupljenim vjernicima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, pokaju se i ispovjede.

Propovjednik je podsjetio vjernike da oprost mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć uz uobičajene uvjete tj. ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku ili župnu crkvu i izmole Vjerovanje i Oče naš, te izmole jednu molitvu na nakanu Svetog Oca.

Neki vjernici su to učinili jutarnjim dolaskom na misu u Male braće, a to će moći učiniti i uz večernju misu koja počinje u 19 sati.

O slikama Marijinog navještenja u Asizu i Dubrovniku
Sliku Marijinog navještenja koja se nalazi u Asizu naslikao je u 14. stoljeću Ilar iz Viterba, koji je rad potpisao kao „presbyter“ (svećenik). O ovom slikaru ne zna se mnogo, a dokumenti njegovu aktivnost bilježe između 1375. i 1393. Kod njegove slike radi se o velikoj oltarnoj slici, naslikanoj tehnikom ulja na drvu, u čijoj kompoziciji centralno mjesto zauzima prizor navještenja. Taj središnji dio prikazuje scenu u kojoj djevica Marija sjedi u kraljevskom položaju, a arhanđeo Gabrijel kleči pred njom i blagoslivlja ljiljane koji predstavljaju Marijino djevičanstvo, a sila Duha Svetoga u obliku goluba ju osjenjuje. To je zamišljeni trenutak u kojem Marija izgovara svoj „neka mi bude“. Zanimljivo je da je zadarski franjevac fra Oktavije (Jadertinus, Jadrensis, Janković) s nadimkom Spader (Zadar 1646. – Asiz 1715.), kao biskup Asiza mnogo učinio na obnovi bazilike sv. Marije od Anđela, te je u istoj našao svoje posljednje počivalište.

Slika koja se nalazi u Male braće u Dubrovniku geometrijskom strukturom i kompozicijom odgovara središnjem dijelu asiške slike, koja prikazuje prizor navještenja Marijina. Asiška je slika međutim naslikana u ikonografskoj, tehnikom ulja na drvu, a slika Male braće u kolorističkoj perspektivi, tehnikom ulja na platnu (18. stoljeće).

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)