Input your search keywords and press Enter.

Obavijest vlasnicima plovila unutarnje plovidbe

podatake o plovilima potrebno je dopuniti do 2. srpnja2022. godine

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno poziva sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe, u nadležnosti lučkih kapetanija u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru,da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovom vlasništvu.

Naime, kao što smo i najavili u ožujku ove godine, ukoliko postoji potreba za dopunom ili izmjenom podataka, vlasnici plovila zahtjev za usklađivanje podataka moraju podnijeti nadležnoj lučkoj kapetaniji – Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Vukovar, do 2. srpnja 2022. godine.

U protivnom, smatrat će se da je objekt unutarnje plovidbe nevažeći i brisat će se iz registra po službenoj dužnosti. Ponovni upis moći će se napraviti temeljem zahtjeva vlasnika uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti.

Stoga pozivamo vlasnike plovila da putem navedene poveznice https://mmpi.gov.hr/more-86/popis-objekata-unutarnje-plovidbe-ciji-podaci-nisu-uskladjenis-odredbama-zakona-o-plovidbi-i-lukama-unutarnjih-voda/23151, provjere postojeće podatke i, ukoliko je potrebno, naprave zahtjev za izmjenom podataka.

Prema podacima Ministarstva, riječ je o ukupno 6.517 objekata unutarnje plovidbe upisanih u postojeće upisnike čiji podaci nisu ažurirani posljednjih 30 godina pa nisu ni usklađeni s odredbama važećeg Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda. U najvećem broj slučajeva, radi se o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i sl.

Podsjetimo, usklađivanje podataka o objektima unutarnje plovidbe preduvjet je za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno, za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda (4. siječnja 2022. godine).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još jednom poziva sve vlasnike plovila da na vrijeme provjere podatke te podnesu zahtjeve za usklađivanje istih nadležnim lučkim kapetanijama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)