Input your search keywords and press Enter.

OBAVIJEST O SMRTI DR.SC. IVA PERIĆA

27. siječnja 2018. godine preminuo je u Zagrebu povjesničar dr. sc. Ivo Perić.

Rođen je 1930. godine u Lukaru u Šibensko-kninskoj županiji. Više od dva desetljeća radio je kao prosvjetni djelatnik, i to najdulje u Dubrovniku, od 1957. do 1974. godine. Bio je direktor dubrovačke gimnazije od 1964. do 1974. godine. Od 1974. godine do umirovljenja radio je kao znanstveni savjetnik u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a nekoliko godina bio je i upravitelj te znanstvene ustanove.

Kao povjesničar Ivo Perić posvetio je svoj život istraživanju dubrovačke i hrvatske povijesti 19. i 20. Stoljeća ostavivši iza sebe impozantan opus u kojem je tematski obradio hrvatski parlamentarni život, hrvatsku državotvornu misao i hrvatske političke stranke, a napisao je i političke biografije brojnih dubrovačkih i dalmatinskih narodnjaka i pregalaca na planu hrvatske državotvornosti.

Kao istraživač dubrovačke povijesti 19. i 20. stoljeća znatan broj svojih znanstvenih radova posvetio je istraživanju školstva u Dubrovniku i Dalmaciji. Posvetivši pažnju gospodarstvu Dubrovnika napisao jeniz dragocjenih radova o dubrovačkom pomorstvu, posljednjim dubrovačkim jedrenjacima i početku parobrodarstva, a istraživao je i razvoj dubrovačkog turizma. Važan je i koristan njegov pregled dubrovačke periodike do 2. svjetskog rata, a za istraživanja i radove o povijesti školstva na području dubrovačke općine i Dalmacije dobio je kao javno priznanje nagradu “Ivan Filipović” 1970. godine.

Dobitnik je nagrade grada Dubrovnika 1964. godine, odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine, a godišnju državnu nagradu za znanost primio je 1997. godine. Pogreb ovog zaslužnog znanstvenika bio je u krugu obitelji, u Zagrebu 29. siječnja.

Djelatnici Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)