Input your search keywords and press Enter.

OB Dubrovnik provela serološko testiranje svojih djelatnika

Prema dosad dostupnim podacima, Opća bolnica Dubrovnik je jedina opća bolnica u Republici Hrvatskoj koja je provela serološko testiranje svojih djelatnikaTestirano je oko 650 zaposlenika bolnice, s tim da je od tog broja između 100 i 150 djelatnika ranije testirano zapotrebe epidemioloških studija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Od 5. svibnja serološka testiranja počela su se vršiti u laboratoriju Opće bolnice Dubrovnik, a testiranje se provodilo osim na djelatnicima bolnice i na djelatnicima Zavoda za hitnu medicine Dubrovačkoneretvanske županije te djelatnicima Zračne luke Dubrovnik inekolicine ostalih uključujući aktualne hospitalizirane bolesnike. Do 14. svibnja analizirano je 742 uzorka krvi naprisutnost antitijela na COVID-19.

Prvi tjedan ispitivanja su rađena imunokemijskom metodom koja detektira IgG antitijela, a drugi tjedan drugom imunokemijskom metodom koja detektira IgG iIgM antitijela. Naime, IgM antitijela stvaraju se nešto ranije nego IgG antitijela, ali ostaju kraće prisutna u krvi.

Svaki pozitivan rezultat testirao se i drugom metodom, aosim toga dvadesetak negativnih uzorka koji su imali nešto veći indeks antitijela ispitan je drugom metodom.  

 

Postotak pozitivnih rezultata u našem laboratoriju bio je između 3.2 i 3.5%. Dakle, taj postotak uključuje 17 uzorakaispitanika kojima je COVID-19 potvrđen PCR metodom. U 15 uzoraka prisutnost antitijela je dokazana s obje metode,a u dva uzorka ispitanika kojima je PCR metodom dokazanCOVID-19 antitijela su bila negativna s obje metode.

 

Kod ispitanika kojima prethodno nije potvrđena dijagnoza COVID19 imali smo 9 pozitivnih rezultata s obje metode ijoš dva suspektna rezultata kojima su antitijela bilapozitivna jednom metodom, ali negativna drugommetodom. Ta dva uzorka poslali smo na Kliniku zainfektivne bolesti Fran Mihaljević kako bi se ispitali još jednom metodom. Prema našim podacima, postotak kod asimptomatskih ispitanika je između 1.2 i 1.5%.

 

Kod imunokemijskih testiranja koje smo mi koristili temeljenih na principu da se pomoću proizvedenih antitijela u reagensu detektira neka molekula u ovom slučaju imunoglobulini na COVID-19 uvijek postoji mogućnostlažno pozitivnih rezultata zbog križne reaktivnosti dugihantitijela bilo da se radi o tzv. heterofilnim antitijelima ilidrugim imunoglobulinima koji su prisutni u krvi. Iz tog razloga svaki pozitivan rezultat testiran je i drugommetodom rada.

 

Što se tiče djelatnika bolnice, pozitivna antitijela dokazalismo samo kod dva djelatnika kojima je i postavljenadijagnoza COVID-19 što ukazuje na veliku discipliniranostu provođenju preporučenih samozaštitnih mjera. Najvećipostotak pozitivnih seroloških testova bio je kod djelatnikaZračne luke Dubrovnik. Od testiranih 157 djelatnika, 9 ih je bilo serološki pozitivno.

 

Kako bi se isključila mogućnost da su serološki pozitivni ispitanici infektivni za svoju okolinu, svi su pozvani nauzimanje brisa u kojem se prisustvo virusne RNA ispitujePCR metodom.

 

Osobe kojima se PCR metodom dokaže prisustvo virusasmatraju se infektivne za okolinu, dok pozitivno serološkotestiranje ukazuje na imunost osoba koje su se zarazile. S obzirom na to da se antitijela mogu stvarati i detektirati i u akutnoj fazi bolesti, željeli smo isključiti infektivnostserološki pozitivnih ispitanika.

 

 

 

IVAN BIOČIĆ
ODJEL ZA INFORMATIKU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *