Input your search keywords and press Enter.

Novi vizualni identitet za 66. Dubrovačke ljetne igre

Opci plakat_2 Opci plakat_1

Ovogodišnji vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara predstavlja nastavak paralelizma između arhitekture i anatomije koji, već treću godinu, snažno dramatizira slogan „walls of stone, heart of art“, to jest „zidine od kamena, srce od umjetnosti“, ali sada s vodom kao dominantnom temom, a djelo je Mara Pitarevića i dizajnerice Gabrijele Farčić.

Vizual predstavlja spoj srca i Onofrijeve fontane, najprepoznatljivije i najveće u Gradu. Njegova snaga proizlazi iz spoja nespojivog: organskog i anorganskog koji su potpuno različiti, a ipak imaju puno sličnosti kako u funkciji, tako i u obliku – kazali su autori o svom radu.

Da se bez vode, baš kao ni bez umjetnosti ne može živjeti, dobro znaju Dubrovčani, koji su bez pitke vode prosječno mjesec godišnje. Pročistač pitke vode jedno je od gorućih pitanja Dubrovnika, što tematizira i ovo vizualno rješenje.

Zanimljivo je da glavne vene koje vode do srca nose naziv vena cava, baš kao i graditelj velike dubrovačke fontane, Onofrio di Giordano della Cava. Zahvaljujući njegovu radu na dubrovačkom vodovodu i dvjema fontanama u staroj gradskoj jezgri, danas građani i brojni posjetitelji imaju lako dostupnu i besplatnu, pitku i čistu vodu (barem većinu godine). Vizual simbolički prikazuje kako u Gradu teče svježa i dostupna voda, baš kao i umjetnost u vrijeme Igara.

Maro Pitarević je kreativni direktor s 20 godina iskustva u reklamnim agencijama i predsjednik Art Directors Cluba Croatia. Porijeklom je vezan za Grad, a osobnim senzibilitetom blizak je svijetu kulture i umjetnosti. Autor je koncepta “walls of stone, heart of art” i već treću godinu surađuje s Dubrovačkim ljetnim igrama, a ove je godine za suradnicu u dizajnu izabrao Gabrijelu Farčić, iskusnu art direktoricu iz Dubrovnika, članicu ULUPUH-ove sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije te autoricu brojnih radova iz domene kulture i umjetnosti.

###

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik te brojni sponzori, na čelu s generalnim sponzorom Vipnetom, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Karla Labaš, Ured za odnose s javnošću i marketing, Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)