Input your search keywords and press Enter.

Novi projekt na Sveučilištu u Dubrovniku: plan je razviti novu turističku ponudu u Dubrovniku

 

Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje, kao glavni partner, potpisalo je Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za projekt pod nazivom “Explore Cross-border Aquatic Biodiversity” –  EXChAngE, u sklopu programa Interreg-IPA CBC 2014-2020.

Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura uz sufinanciranje EU od 1,4 milijuna eura. Projekt je započeo 15. kolovoza 2020. i trajat će 24 mjeseca. U projektu još sudjeluju partneri iz Bosne i Hercegovine: Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode „Hutovo Blato“ i iz Crne Gore: Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor.

Glavni je cilj projektu jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje  kulturnog i prirodnog nasljeđa.  Ovim je projektom planirano razviti novu turističku ponudu u Dubrovniku – turističku rutu Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik, koji će se, u sklopu ovoga projekta, rekonstruirati.

Projekt EXChAngE razvijat će novi turistički proizvod – Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u područjima: Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarij Boka (Crna Gora), Aqua Path Hutovo Blato i Stari most i rijeka Mostar Neretva (Bosna i Hercegovina). Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda.
Početni sastanak projekta EXChAngE održan je 11. rujna 2020. u Kotoru, Crna Gora, a na sastanku je potpisan Sporazum o partnerstvu, imenovana su upravljačka tijela projekta i razgovaralo se o planiranim aktivnostima s kojima je projekt pokrenut.
Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a koriste se ERDF i IPA II fondove Europske unije.

 

Sandra Buratović Maštrapa,

glasnogovornica Sveučilišta u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *