Input your search keywords and press Enter.

Novac mora služiti, a ne vladati!

Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2015. godinu objavljeno je u utorak, 31. svibnja na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

U uvodnom tekstu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ističe kako se iz svih izvješća može vidjeti da je Dubrovačka biskupija u 2015. godini, kao i ranijih godina nastojala „ispuniti svoje temeljno poslanje naviještanja Radosne vijesti“. To je činila podupirući pastoralne projekte i stvarajući bolje pastoralne uvjete, ali i pomažući u skladu sa svojim mogućnostima potrebne. Nastojalo se da Dubrovačka biskupija, kao dio sveopće Crkve, i na ovaj način na ovom prostoru pridonese što vjernijem i potpunijem ispunjavanju svog poslanja. „U tom smo svom nastojanju željeli nasljedovati i poticaje pape Franje, osobito njegov poticaj da ‘novac mora služiti, a ne vladati!’ (Radost evanđelja, 58).“

Biskup također izražava zahvalnost svima koji su u tome pomogli: „Ovu prigodu koristim da bih zahvalio vjernicima Dubrovačke biskupije, kao i svim drugim ljudima dobre volje, koji su nas milostinjom i drugim darovima, izravno ili neizravno, podržali u našem poslanju. Osobitu zahvalnost dugujemo državnim i drugim institucijama koje su, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima, i ove godine prepoznale opće društvenu vrijednost našeg rada na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju izdvajanjem financijskih sredstava za naše potrebe, kao i podržavanjem različitih projekata Dubrovačke biskupije. Neka Gospodin u svojoj dobroti sve nagradi za svaki dar!“

Na kraju pisma biskup Uzinić u Godini milosrđa i godini sv. Vlaha moli blagoslov „Oca milosrđa da po zagovoru sv. Vlaha, na sve naše dobročinitelje izlije obilje svoje milosti i dobrote“, te na sve zaziva Božji blagoslov „sa željom da nam svima ovo bude poticaj za zauzetiji naviještaj i življenje evanđeoskih vrjednota“.

U izvješću Dubrovačke biskupije mogu se pogledati i financijska izvješća svih neprofitnih (Caritas, Biskupsko sjemenište, Popovski zbor) i profitnih (Benfortuna, Otok) organizacija povezanih s njom.

U 2015. godini Dubrovačka biskupija je ostvarila prihode u iznosu od 24.066.988,65 kn. Rashodi su iznosili 21.866.690,55 kn, te je ostvaren višak prihoda od 2.200.298,10 kn.

Više od polovice prihoda za svoje djelovanje Dubrovačka biskupija je dobila iz proračuna Republike Hrvatske i iz donacija iz proračuna lokalne zajednice (54,01%), bez čega zapravo ne bi mogla kvalitetno djelovati. Trećina prihoda ostvarena je od imovine (33,78%), a ostatak od 12,21% dolazi od prihoda od župa, darova za misne nakane i donacija.

Najveći dio svojih prihoda Dubrovačka biskupija je usmjerila prema pomoći i dobrotvornosti (35,84%) pomažući u održavanju župnih kuća i župa, funkcioniranju Caritasa koji pomaže potrebitima, te kroz milostinje za razne potrebe kod nas i u svijetu. Na biskupijske ustanove potrošilo se 20,44% ukupnih prihoda, za pokretna i nepokretna kulturna dobra 13,98%.

Rashodi za svećenike, bogoslove i sjemeništarce iznosili su 12,82% odnosno 2.804.050,31 kn, za pastoralne rashode i zaposlene 4,94%. Ostatak od 11,24% potrošen je za različite druge potrebe. Darovi za misne nakane iznosili su 0,74%.

Caritas Dubrovačke biskupije imao je ukupne prihode od 2.781.816,52 kn, rashode od 1.239.910,69 kn te je ostvario višak prihoda u odnosu na rashode od 1.541.905,83. Ovaj višak je nastao kao posljedica uplate sredstava od strane Dubrovačke biskupije za kupnju poslovnog prostora u kojem sada Caritas djeluje u Lapadu. U izvješću su također prikazani i svi Caritasovi projekti.

Biskupijske tvrtke Benfortuna d.o.o i Otok d.o.o. u prošloj godini su bile u gubitku. Manjak prihoda u 2015. godini imali su i Biskupijsko sjemenište i Popovski zbor.

*

Cijelo Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2015. godinu možete pogledati OVDJE.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *