Input your search keywords and press Enter.

Nova izložba Dubrovačkih muzeja

Alati i kalafati

 

Izložbom Alati i kalafati autorice Ljerke Dunatov, koja je otvorena za javnost u žitnici Rupe, Dubrovački muzeji zaključuju ovogodišnju izložbenu djelatnost.

Na izložbi je predstavljeno oko 200 predmeta, većinom alata, modela, fotografija i nacrta iz Zbirke brodogradilišnog alata iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku. Zbirka sadržava 450 primjeraka raznih vrsta alata nastalih u 19. i 20. stoljeću i korištenih u našim brodogradilištima.

U Zbirci su zastupljeni originalni alati kojima su se koristili brodograditelji pri tradicionalnoj izradbi drvenih brodova. Riječ je uglavnom o predmetima izrađenima od drva i metala. Kao vrijedna muzejska građa, brodogradilišni alati počeli su se skupljati već od početka rada dubrovačkog Pomorskog muzeja. Stari alati čine važno tradicijsko kulturno dobro te su kao dio materijalne baštine jednog naroda vrijedan povijesni izvor koji svjedoči o prostoru i vremenu u kojem su korišteni.

Likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, dok su za preparatorske radove zaslužni Željko Ćatić i Dženita Mehičić.

Marta Vukadin
Marketing & PR
DUM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)