Input your search keywords and press Enter.

Tereza Kesovija izvela je, uz pratnju Ante Gela na gitari, Mladena Kosoveca na harmonici i Filipa Gjuda na klaviru, francuske šansone u sklopu off programa Noćne serenate, sinoć, 19. kolovoza u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu. Koncert naslovljen Je t’aime ujedno je i dio manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Brojna publika imala je priliku uživati u najljepšim francuskim šansonama poput C’est ma chanson, Demain, La chanson de Lara, Le temps des cerises, Je suis malade, La mer, Le temps des cathédrales te Les feuilles mortes s kojom je Tereza i otvorila koncert, prvo je recitirajući na hrvatskom prijevodu Arsena Dedića. Svaka pjesma bila je pozdravljena ovacijama, potvrđujući Terezin zvjezdani glazbeni status i izvanredan uspjeh u dvije zemlje, Francuskoj i Hrvatskoj, čije različite kulture ova glazbenica već dugi niz godina približava, što je bilo naznačeno i u pismu francuske veleposlanice Michèle Boccoz kojeg je Terezi i publici pročitao izaslanik Djuro Zifra. U predahu između pjesama, Tereza je s publikom podijelila zanimljive anegdote iz svog života od kojih su mnoge vezane za nedavno preminulog glazbenog velikana, Arsena Dedića kojemu je i posvetila cijeli koncert.

Tereza je upravo u Francuskoj tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila značajnu glazbenu karijeru. Godine 1966., prva u svijetu snima Larinu pjesmu (La chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. Bio je to Terezin prvi veliki francuski uspjeh, a album se prodao u više od 50.000 primjeraka. Nakon toga snima svoj drugi francuski album C’est ma chanson s pjesmom Je l’aime, je l’aime koji je prodan u više od 160 000 primjeraka. Za svoga boravka u Francuskoj surađuje sa zvijezdama kao što su Serge Lama, Gilbert Bécaud, Juliette Greco i Michel Legrand s kojim je i održala veliki koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2002. godine. Vrhunci njene karijere su solistički nastupi u pariškoj Olympiji tijekom 60-tih godina te dva recitala održana 1988. te ponovo 2007. koji su zabilježeni na CD i DVD izdanjima. Odlikovana je i proglašena Vitezom visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et des Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a uručena joj je i Svjetska Zlatna povelja za humanizam i mir.

Ovim koncertom završen je off program Noćne serenate, u sklopu kojeg je na 66. Igrama, pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja, kroz srpanj i kolovoz održano šest koncerata različitih izvođača inspiriranih tradicionalnom glazbom vezanom za različite gradove i različite kulture, a koje je publika izvanredno primila.

Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)