Input your search keywords and press Enter.

Noć muzeja u Festivalskoj palači

Dubrovačke ljetne igre pripremile su raznovrstan program sastavljen od radionica, predavanja i izložbi za posjetitelje Noći muzeja, u petak 29. siječnja, koji će se u Festivalskoj palači, na adresi od Sigurate 1, odvijati od 18:00 sati do 1:00 poslije ponoći.

Druga je to godina zaredom da Igre sudjeluju u obilježavanju ove popularne manifestacije koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj.

Program će započeti u 18:00 sati dvosatnom lutkarskom radionicom namijenjenoj djeci od 5 do 14 godina koju će voditi Carmela Grgurević i Hana Čerimagić-Sarić. U 20:00 sati povjesničarka umjetnosti Maja Nodari održat će predavanje „Palača Kerša – Festivalska palača“ o povijesnom i kulturološkom značaju ovog zdanja čija povijest seže u rana dubrovačka stoljeća. Odmah zatim, s početkom u 20:30 sati, predavanje „Palača Kerša – feniks Domovinskog rata“ održat će restauratorica Veronika Šulić i otkriti složenost zahvata obnove palače nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu, s naglaskom na štukature i zidne slike.

Pogled u povijest pružit će i glazbeni kolaž u izvedbi flautistice Andree Dizdar i Ivane Jelače na čembalu koji je svojevrsna rekonstrukcija povijesnog salonskog koncerta iz razdoblja baroka i klasicizma, vremena iz kojeg palača i datira, približavajući tako duh minulog vremena. Glazbeni program odvijat će u nekoliko ciklusa tijekom večeri.

Drugi programski dio čini otvaranje izložbe „Kosta Spaić – iz arhive Igara“, slijedeći tako temu 11. Noći muzeja „Utemeljitelji i reformatori“ koja podrazumijeva predstavljanje značajnih ličnosti koje su doprinijele reformama u razvoju i unapređenju kulturnih institucija i struke. Kosta Spaić kao kazališni redatelj i dugogodišnji umjetnički direktor dramskog programa Igara jedan je od velikana povijesti ovog najznačajnijeg hrvatskog festivala. Više o tome posjetitelji će čuti na predavanju teatrologinje Mani Gotovac, pod nazivom: „Samo oni prostori koji su doživjeli tisuće ljudskih sudbina, mogu postati plodno tlo za teatar – za Igre“, koje će započeti odmah po otvaranju izložbe u 21:30 sati.

Od 20:00 sati pa sve do iza ponoći, posjetiteljima je omogućeno razgledavanje Festivalske palače uz vodstvo, a otvorena će biti i festivalska suvenirnica uz akcijske cijene. Pripremljena je i nagradna igra u kojoj mogu besplatno sudjelovati svi posjetitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.