Input your search keywords and press Enter.

Noć knjige 2017. u Dubrovačkim knjižnicama

Dubrovačke knjižnice i ove su godine bogatim programom obilježile Noć knjige, manifestaciju kojom se već šestu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

Ovogodišnji program manifestacije održavao se od četvrtka, 20. travnja, do ponedjeljka, 24. travnja te je obuhvatio Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. 4.) i Dan hrvatske knjige (22. 4.). Noć knjige 2017. tako je „zagrila vikend“ čime je postala najdulja kulturna noć u Hrvatskoj.

Kvizom iz književnosti pod nazivom „Knjiški moljac“ u četvrtak, 20. travnja, Dubrovačke knjižnice započele su program obilježavanja Noći knjige. Centralni program održao se u petak, 21. travnja. Za najmlađe knjigoljupce organizirana je pričaonica bajki koje su interpretirali dubrovački novinari. Suzi Sokol, Nila Miličić Vukosavić, Daniela Juroš i Željko Tutnjević pokazali su svoje pripovjedačko umijeće, a program je nastavljen nagradnom tombulom.

Dubrovačka publika upoznala je prvi hrvatski prepjev gruzijskog spjeva „Vitez u tigrovoj koži“ autora Šote Rustavelija kojeg je predstavio prevoditelj Luko Paljeteak. Stihove gruzijskog Boccaccia čitato je Sebastijan Vukosavić, dok je u glazbenom dijelu nastupila pijanistica Ivana Jelača. “Ovo djelo zaista je vrhunac gruzijske književnosti, gruzijski nacionalni ponos, reklo bi se ovo je njihov Osman ako ga usporedimo s onim što mi u našoj književnosti imamo” istaknuo je Paljetak.

Koncertom grupe TBF, kojeg su Dubrovačke knjižnice poklonile svojim članovima, u Art radionici Lazareti zaključen je program drugog dana obilježavanja Noći knjige 2017.

Budući da je Noć knjige 2017. „zagrlila vikend“ u subotu, 22. travnja, uz Dan planeta Zemlje održana je radionica i edukativno predavanje Ane Bebič na temu ljekovitog bilja i kućne izrade ljekovitih balzama za zdravlje i ljepotu. Polaznici radionice naučili su kako kod kuće jednostavno pripremiti ljekoviti balzam i macerat od biljaka iz ovoga kraja te su upoznati s djelovanjm i uporabom eteričnih ulja u izradi krema.

U večernjem dijelu programa spisateljica, stand up komičarka i imitatorica Marijana Perinić predstavila je roman „Jesi online?“, a voditelj večeri bio je Mišo Sorić. Osim s romanom, Perinić se predstavila dubrovačkoj publici i kao vrsna komičarka izvevši ulomke iz svoje stand up predstave „Dalmatinka“.

Ovogodišnji program Noći knjige Dubrovačke knjižnice zaključile su u ponedjeljak, 24. travnja, jutarnjim programom „Oni su mali ali su veliki“ u kojem su učenici Osnovne škole Lapad čitatali mališanima iz vrtića Izviđač.

U ukupno osam događanja preko 700 posjetitelja pratilo je programe Noći knjige u Dubrovačkim knjižnicama čiji je naglasak bio na podizanju svijesti o važnosti jačanja kulture čitanja i značenja pisane riječi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.