Input your search keywords and press Enter.

Nitima ljubavi obnovljeno

U subotu, 09.12.2017 godine u prostorijama Kneževa dvora u Slanom pred mnogobrojnom publikom predstavljena je knjiga Nitima ljubavi obnovljeno autorice Marije Veltruski.

Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno prikazuje aktivnosti i postignuća u provedbi projekta obnove i očuvanja identiteta Dubrovačkog primorja DEŠE Slano, ogranka DEŠE – Dubrovnik. Autorica Marija Veltruski, rođena Slavonka, učiteljica u primorskim školama, zavoljela je Primorje i njegov krajolik, skromni i vrijedni puk Primorja. Radom s mladima uvjek je nastojala poticati svijest o važnosti očuvanja okoliša i zavičajnosti, jamstva očuvanja identiteta. Njena knjiga Nitima ljubavi obnovljeno sjećanje je na drage Primorke koje su u surovoj stvarnosti mukotrpno radile, ali i nadahnuto izrađivale, s ponosom odijevale i njegovale izvorno te očuvale identitet izvornosti Dubrovačkoga primorja da se ne izgubi u beskraju vremena.

Kroz projekt koji se u DEŠI Slano kontinuirano provodi više od 15 godina nastoji se podizati svijest o važnosti obnove i očuvanja kulturne i prirodne baštine Dubrovačkog primorja nakon Domovinskog rata. Posebnu vrijednost predstavlja Mala škola primorskog veza koja je oživjela tradicijske vještine izrade izvornog primorskog veza kao vrijedne nematerijalne kulturne baštine ovoga kraja. Zahvaljujući svim naporima DEŠE Slano primorski vez je uključen kao izvanastavna aktivnost u OŠ Slano i uspješno se provodi već 5 godina. Uspješnom suradnjom s mnogim kazivačicama prikupljen je i zapisan čitav niz vrijednih podataka, izrađeno je 5 ženskih i 2 muške nošnje te su rekonstruirane 4 vezene marame. Uključujući mlade u život lokalne zajednice, DEŠA nastoji razvijati zavičajnost i pravilan odnos prema vrijednostima. Kontinuirano potiče zaštitu kulturne i prirodne baštine kako bi u budućnosti bile održive u kakvoći biološke raznolikosti, lijepa i raznolika krajobraza, cijenjena zbog vrednota okoliša, valorizacije najvažnijih potencijala uklopljenih u projekte održiva razvoja, osobito razvoja odgovornog turizma.

Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno sadrži brojne upute koje mogu poslužiti kao priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu. Knjiga će biti korisna svim stanovnicima Dubrovačko neretvanske županije, a posebno stanovnicima općine Dubrovačko primorje, svim školama i udrugama kao literatura za trajno očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja.

Knjiga je tiskana uz potporu Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko neretvanske županije, Turističke zajednice općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko primorje dd, Frigo Bonsai Metković doo te DEŠE Dubrovnik.

Ana Cvjetković, izvršna direktoricaDEŠA – Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)