Input your search keywords and press Enter.

NEZAPAMĆENI VAL POSJETITELJA

BBC O MRAČNOJ STRANI TURIZMA U RH Kulturna dobra u Dubrovniku izdržala su štošta kroz povijest, a sad bi ih mogao dokrajčiti kruzerski stampedo

Mediteranski gradovi s višestoljetnom poviješću, među kojima je i naš Dubrovnik, našli su se na udaru nezapamćenog turističkog vala, koji može biti itekako opasan za očuvanje njihove kulture, piše BBC.

I dok aviokompanije i vlasnici gigantskih kruzera zadovoljno trljaju ruke zbog zarađena novca, lokalno stanovništvo sve više osjeća negativne posljedice ‘turističkog stampeda’.

Tako i BBC piše kako unutar zidina stare dubrovačke jezgre živi tek oko 1500 ljudi, ali taj broj u ljetnim mjesecima zna narasti za pet do šest puta, i to samo u jednome danu.

 

– Kulturna dobra ovog hrvatskog bisera na jugu Jadrana očuvana su još od doba Rimljana, Ostrogota, Mlečana i Habsburgovaca. Danas je skoro svaka stara kamena kuća u gradu pretvorena u apartman. Atmosfera u Dubrovniku u mnogočemu podsjeća na Disneyland. Kad hodate gradom, u tom moru turista skoro je nemoguće vidjeti domaće ljude. Često imate osjećaj da susrećete samo prodavače sladoleda, turističke vodiče, konobare… Sve je podređeno turizmu – piše BBC.

Dodatnu histeriju oko Dubrovnika stvorila je i megapopularna televizijska serija ‘Igra prijestolja’, koja se ondje snima. Tisuće obožavatelja hodočaste u grad kako bi se fotografirali na lokacijama koje su dosad imali prilike gledati samo na malim ekranima.

– Iskreno, uopće ne gledam seriju. Pomalo je suludo što ljeti svejedno svaki dan stojim ispred trgovine, iako je vani 35 stupnjeva, i vičem ‘Dolazi zima’ (u seriji na engleskom jeziku ‘Winter is coming’) – rekao je vlasnik jedne suvenirnice u Dubrovniku, a prenosi BBC.

Osim Dubrovnika, i otok Capri u Italiji, grčki Santorini, Barcelona te Firenza, također strahuju da bi svi ti turisti mogli naštetiti njihovu povijesnom bogatstvu.

U Veneciji je, primjerice, još 1950-ih počeo trend masovnog iseljavanja lokalnog stanovništva, upravo zbog prevelike i prenagle ekspanzije turizma. Čeka li i Dubrovnik ista sudbina, ovisi najviše o hrvatskoj Vladi i gradskim ocima.

– Mala je šansa da će se broj turista u Hrvatskoj u narednim godinama smanjiti. Osim Amerikanaca i Britanaca, sve je više gostiju iz država gdje srednji sloj građanstva doživljava svojevrsni procvat i ima sve veću platežnu moć – to su prvenstveno Rusija, Indija i Kina. Ljudi se, zbog niza terorističkih prijetnji, više ne osjećaju sigurno u Tunisu, Turskoj i Egiptu – piše britanska medijska kuća BBC.

jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)