Input your search keywords and press Enter.

Nevjerojatna energija talijanskog pijanista Michelea Campanelle u Dvoru

Talijanski virtuoz na glasoviru Michele Campanella nastupio je sinoć u atriju Kneževa dvora. Na programu recitala našle su se skladbe Roberta Schumanna, Sergeja Prokofjeva i Modesta Musorgskoga koje je festivalskoj publici, premda vremeniti sedamdesetogodišnjak, maestro dočarao energijom mladića.

Duboko promišljen program, započeo je skladbama Roberta Schumanna koji je među prvima počeo pisati glazbu koja pripovijeda. Campanella je u prvom dijelu koncerta izveo Schumannove Leptire i osmu Noveletu te Priče o staroj baki Sergeja Prokofjeva koji su publiku pripovjedački uveli u vrhunac koncerta koji se krio u drugom dijelu, posvećenom Musorgskome i njegovim Slikama s izložbe koje su za skladatelja imale posebnu sentimentalnu vrijednost, a nastale su nakon posjeta posmrtnoj izložbi slikara i skladateljevog prijatelja Victora Hartmanna. Campanella je prošetao publiku izložbom pokazujući vezu pripovijedanja i glazbe koja kod ovih skladatelja ima literarne korijene. Narativno promišljeni program oduševio je publiku koja kao da nije željela da glazbeni dodatak završi.

Tijekom karijere koja traje više od 45 godina, Michele Campanella je izveo gotovo sva važnija djela iz cjelokupnog pijanističkog repertoara Franza Liszta. Godine 1986. mađarska vlada uručila mu je medalju za najveće zasluge u izvođenju Lisztove glazbe, a medalju mu je dodijelila i Američko društvo Franz Liszt 2002. godine. Nakon studija na napuljskome učilištu Vincenzo Vitale nastupao je s najznačajnijim europskim i američkim orkestrima poput Philadelphia Orchestra, Chicago Symphony, San Francisco Symphony te surađivao s dirigentima kao što su Claudio Abbado, Gianluigi Gelmetti, Eliahu Inbal, Charles Mackerras, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Georges Prêtre, Pinchas Steinberg i drugi. Nagradu Grand Prix du Disque, koju dodjeljuje ugledna budimpeštanska Akademija Franz Liszt, osvojio je tri puta. Posvećen je i pedagoškom radu. Od 1986. do 2010. bio je na čelu klavirskog odjela na uglednoj Accademia Chigiana u Sieni, te je osam godina vodio napredne tečajeve u Ravellu. Ravnatelj je Centra za klavirske studije Vincenzo Vitale na Sveučilištu Suor Orsola Benincasa u Napulju, a član je i uglednih fondacija. Nedavno je postavljen za umjetničkog direktora napuljskog festivala Maggio della Musica, a od 2008. godine predsjednik je uglednog Società Liszt, talijanskog ogranka Američkog društva Franz Liszt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *