Input your search keywords and press Enter.

Neo-barokni balet „Opasne veze“ na Boškovićevoj poljani

Prošlogodišnji premijerni baletni naslov „Opasne veze“ koji je podjednako oduševio i publiku i kritiku ponovno je na programu Igara i to s izvedbama u nedjelju 12. srpnja i ponedjeljak, 13. srpnja s početkom u 21:30 na Boškovićevoj poljani.

Ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, ovaj balet nastao je prema subverzivnom i kontroverznom romanu „Opasne veze“ Pierra Choderlosa de Laclosa, a predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu „renesansu“, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel.

Inspiracija i motivacija autorske kreacije Valentine Turcu i Lea Mujića izvire iz vječnih pitanja; Jesmo li robovi ambicija, statusnih simbola? Pristajemo li na poredak razvrata, licemjerja, niskih strasti i nezasitnosti? I da li možemo voljeti? Upravo zato su „Opasne veze“ jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, koja daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta, zapravo moglo bi se reći da je to baletu inherentna priča.

Režiju i koreografiju potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom „Ana Karenjina“, premijerno prikazanom u zagrebačkom HNK. Ovaj dvojac potpisao je i izbor glazbe na koju su nastale „Opasne veze“, a radi se uglavnom o interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja festivalskoj publici osiguravaju vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Baletni solisti su Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

Ulaznice za izvedbu dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno-informativnom centru u Luži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)