Input your search keywords and press Enter.

Nelegalni deponiji, djelatnosti i objekti u zaštićenom krajobrazu Rijeke Dubrovačke

Na adrese Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH u Zagrebu, Okolišne inspekcije, te u Gradu Dubrovniku – Okolišnoj i Komunalnim službama Grada, upućeno je otvoreno pismo:

Do kada devastacija zaštićene Rijeke dubrovačke posebno oko izvora pitkih voda na predjelu Stare Čajkovice, Knežice, Šumeta i Podgaja?…
… pitaju nas ogorčeni mještani Rijeke dubrovačke preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 i našeg „zelenog e-maila“ eco.omblici@gmail.com.
Mještani nam se žale kako se u zadnje vrijeme uopće ne poštuje zaštićeni okoliš Rijeke dubrovačke (zaštićen je od 16.12.1964.) i da svatko radi što hoće. Najviše su zabrinuti za izvore pitkih voda na predjelu Stare Čajkovice Knežice, Šumeta i Podgaja s obzirom da se u blizini rade brojne devastacije. Pitaju se kako se moglo dozvoliti nedavno postavljanje velikog kokošinjca – farme nedaleko izvora pitke vode Bota (kod Stare Čajkovice) koji je posebno zaštićeno kulturno i prirodno dobro! Isto tako su zabrinuti za zaštićeni potok Slavjan oko kojeg su također brojne devastacije.
Evo jednog od nekoliko e-mailova koji su nam uputili mještani Rijeke dubrovačke s predjela Komolca, Nove Čajkovice, Knežice, Podgaja i Šumeta:

Javljamo Vam se povodom sve goreg i učestalijeg devastiranja zaštićenog krajobraza Rijeke dubrovačke.
Naime:

1. Do hladnjače Ledo-Jamnica (Podgaj) nasuti predio plodnog tla gdje se skladišti i deponira građevinski materijal kao i parkiranje kamiona.
2. Preko puta stare klaonice (Podgaj) a uz nasip zemlje preko potoka Slavjan konstantno dovoženje kamena (mljevenje istog za tampon), šuta, olupina auta, kamiona, barki i manjih brodova, kontenjera i još niza drugih stvari.
3. Kao što je navedeno pod brojem dva, tako i ovdje samo u predijelu Knežice (bivša Barutana) sa donje strane glavne ceste prema Brgatu, na tom su dijelu izgrađeni montažni objekti, tipa hangari.
4. Kokošinjac na predjelu stare Knežice, (uz izvor pitke vode Botu), izgrađen montažni objekt sa osnovanom sumnjom da ne posjeduje dokumente za isti, kao ni za djelatnost.

Za većinu gore navedenog postoji osnovana sumnja da vlasnici zemljišta nemaju nikakva odobrenja za obavljanje dijelatnosti kojima se bave, kako oni tako ni tvrtke koje su unajmile to zemljište.

Pod brojem 2, uvidom u katastar jasno je da se radi o gradskom zemljištu kojeg privatne osobe koriste za svoje djelatnosi.
U privitku fotografije devastiranih lokacija!
Što reći nego da dijelimo ogorčenje i ljutnju mještana Rijeke dubrovačke kako se više ne poštuje njezina zaštita i kako će Rijeka dubrovačka ako se ovako nastavi biti potpuno devastirana.
Stoga molimo gore navedene odgovorne službe pri Minist. okoliša i energetike RH i Gradu Dubrovniku da odmah reagiraju i zaustave dalju devastaciju prekrasne prirode zaštićene Rijeke dubrovačke!

„U ljepoti prirode duh se pročišćuje, smiruje, postaje širi i dublji!“ (A.V.M)

Voditeljica Zelenog telefona Eko-Fona: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *