Input your search keywords and press Enter.

Ne propustite novu emisiju o borbi protiv dezinformacija

N1(Dis)info, specijalizirana emisija posvećena borbi protiv dezinformacija dio je projekta ADMO (Adria Digital Media Observatory), čiji je nositelj Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Serijal se premijerno emitira danas u 21 sat, a svakog prvog petka u mjesecu će novinarka N1 televizije Ivana Dragičević donositi nova saznanja koja bi gledateljima trebala pomoći u snalaženju u današnjem svijetu neistina i teorija zavjera.

U fokusu prve emisije su dezinformacije, njihov utjecaj na ljude, društvene mreže i njihovo pogodovanje razdoblju nesigurnosti, a o svemu tome govore iskusne sugovornice: izv.prof.dr.sc. Andrea Vranić, (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof.dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu) i doc.dr.sc. Iva Nenadić (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu).

“U idućih godinu dana pokušat ćemo našim gledateljima kroz serijal pokazati kako je složen dezinformacijski okoliš. Novinarstvo danas ima važniju ulogu no ikada, u izgradnji povjerenja u društvima punih nejednakosti i sumnje. Uoči europskih izbora u lipnju iduće godine planiramo posebne emisije, obzirom na važnost prvih izbora za Europski parlament nakon pandemije i rata u Ukrajini”, naglasila je urednica Dragičević.

Navedena emisija je samo jedna od projektnih aktivnosti kojima se bavi ovaj regionalni centar za borbu protiv dezinformacija u digitalnom okolišu na području Hrvatske i Slovenije.   Na službenoj stranici projekta dostupni su factcheckovi koje svakodnevno pripremaju novinari agencije Agence France-presse (AFP) i slovenskog medija Oštro, ali i informativni i edukativni sadržaji kojima je cilj jačanje kritičkog razmišljanja među građanima.

ADMO kao multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa  digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti, za sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine je dio nadnacionalnog projekta Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO).

Krajem rujna, Sveučilište u Dubrovniku, kao sjedište ADMO centra, će biti domaćin velikom sastanku  predstavnika svih europskih nacionalnih i multinacionalnih centara za digitalne medije, a i ovogodišnja međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani je posvećena izučavanju trendova i perspektiva u kontekstu istraživanja dezinformacija.

Uz Odjel za komunikologiju dubrovačkog Sveučilišta, u projektu ADMO sudjeluju i visokoškolske institucije Sveučilišta u Zagrebu – Fakultet političkih znanosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet; te GONG, N1, AFP, Oštro i XWiki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.