Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni eko-apel Komunalnim službama i Odjelu za zaštitu okoliša i prostorno uređenje Župe dubrovačke

Posljednjih dana dobijamo preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 i našeg zelenog e maila: eco.omblici@gmail.com ogorčene dojave mještana Župe dubrovačke odnosno Srebrnog kako se tamo sijeku zdrava stabla dubova i borova, te da uskoro prijeti sječa park-šumice preko puta dječjeg vrtića. Evo jednog dijela e–maila mještana Srebrenog:
„Željeli bismo Vas upozoriti na ekocid koji se ovih dana događa u Župi dubrovačkoj!
Naime, prije neki dan su pala stoljetna stabla borova blizu bivšeg restorana Nacional u Srebrenom, i stabla dubova prekoputa novog hotela Šeraton, bivši Orlando. Stabla su, ne znamo kome i zašto kriva, posječena zbog nekih suludih ideja o uređenju prostora po sterilnom konceptu neokapitalista koji su negdje, po tko zna kakvim mjestima vidjeli “uređenje okoliša” i odlučili posjeći zdrava stabla koja su bila stara kad su njihovi djedovi bili djeca.
Sad se sprema slijedeći ekocid, uništavanje prelijepe šumice-parka prekoputa dječjeg vrtića i zgrade Općine. Ogradili su parking i cijeli park, i zbog poslovno-trgovačko centra – nešto se spremaju uništiti i tu zelenu oazu.
Kao nastavak nevjerovatnog urbicida i gradnje nakaradnog betonskog zdanja na plodnoj zemlji nekadašnje ekonomije, a donedavno autokampa “Madeško”, kojeg ponosno nazivaju sub-centar, prolazi potiho i uništavanje posljednjih otočića zelenila koje imamo!
Uz tužne pozdrave, mještani Župe dubrovačke, Srebreno”

Što reći nego da smo i mi zabrinuti što se to događa u nekada zelenoj Župi dubrovačkoj zašto se u posljednje vrijeme dozvoljava sječa vrijednih stabala da bi se na tom mjestu gradilo i betoniralo! Vjerujemo da nećete dozvoliti sječu park šumice u blizini dječjeg vrtića u Srebrnom te da ćete je sačuvati za buduće generacije velikih i malih Župljana.
„Čovječanstvo djeci duguje najbolje što im može dati!“ (Konvencija UN o pravima djeteta 1989.)

Voditeljica Zelenog telefona:
Jadranka Šimunović