Input your search keywords and press Enter.

Nastavlja se suradnja Grada i bolnice

Nastavlja se uspješna suradnja Grada i Opće bolnice Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić posjetio je u utorak Opću bolnicu Dubrovnik. Tom prigodom susreo se s ravnateljem Marijom Bekićem.

Ravnatelj Bekić gradonačelniku je predstavio popis pripremljenih projekata u čijoj realizaciji je zatraženo financiranje iz proračuna grada Dubrovnika za 2017. godinu ukupno vrijednih 5 milijuna kuna.

Najznačajniji pojedinačni iznosi odnose se na unapređenje informatičkog sustava bolnice za što je potrebno nešto manje od 2 milijuna kuna te za nabavku novog uređaja za mamografiju vrijednog 900.000 kuna budući da je postojeći tehnološki zastario.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da u Prijedlogu proračuna za iduću godinu rezervira zatražena sredstva. Naglasio je kako Grad Dubrovnik iako nema upravljačka prava kontinuirano godišnjim iznosima pomaže Opću bolnicu Dubrovnik jer želi snažan bolnički centar i najbolju moguću uslugu za svoje građane. Međutim, Dubrovačko-neretvanska županija i Država kao vlasnici, rekao je, mora provesti sanaciju dugova jer Grad ne smije financirati redovnu djelatnost bolnice.

„Infrastrukturno i sadržajno bolnica je dobro opremljena, ali smanjivanje broja usluga će se nastaviti bez dovoljnog broja liječnika i medicinskog osoblja te reduciranjem broja korisnika bolničkih usluga s obzirom na tešku prometnu dostupnost pacijenata iz doline Neretve, povećani broj liječnika specijalista s privatnim ordinacijama i nedostatkom specijalista u dubrovačkoj bolnici“, upozorio je gradonačelnik. „Zbog toga je potrebno okrenuti se pružanju usluga brojnim turistima, u čemu su Grad i Turistička zajednica Grada spremni pomoći“, rekao je.

Predložio je također da Grad u svom proračunu osigura dodatna sredstva na godišnjoj razini za sudjeluje u financiranju programa gostujućih liječnika. „Bolje da putuje jedan doktor, nego da 20 pacijenata, naših građana putuje u Split ili Zagreb“, zaključio je gradonačelnik.

Ravnatelj Bekić je otvorio i pitanje stanovanja za liječnike i druge zdravstvene djelatnike. Kako nedostaje raspoloživih stanova u gradskom vlasništvu, gradonačelnik je s ravnateljem razgovarao o nekoliko različitih modela stambenog zbrinjavanja bolničkog kadra.

Podsjetimo, samo kapitalne donacije u modernu medicinsku opremu dodijeljene Općoj bolnici Dubrovnik tijekom posljednje četiri godine dosežu iznos od 5 milijuna kuna. Prošle godine u suradnji s gradskim komunalnim tvrtkama nabavljen je jedan od najmoćnijih operacijskih mikroskopa Pentero 800.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *