Input your search keywords and press Enter.

Noćne serenate i kroz kolovoz – još 5 koncerata na programu 66. Igara!

„Noćne serenate“ novi je off program Dubrovačkih ljetnih igara, u sklopu kojega je već održan koncert „Kaše pjevaju Trubadure“, a nastupi Ibrice Jusića, glazbeno-scenski nastup gostiju iz Boke Kotorske, Amire Medunjanin s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Mladena Tarbuka, mađarskog virtuoznog violinista Robyja Lakatosa sa svojim ansamblom te Tereze Kesovije s francuskim šansonama će tek uslijediti kroz kolovoz. Program su na konferenciji za medije, održanoj danas, 6. kolovoza u Festivalskoj palači najavili intendant Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski i popratni program te autorica ovog projekta Mani Gotovac te izvođači Ibrica Jusić, Alen Roki iz klape Kaše, Đelo Jusić, Amira Medunjanin i Ante Gelo.

Koncept novog off programa Igara „Noćne serenate“ pod pokroviteljskom Croatia osiguranja, inspiriran je izvornim pučkim izričajima gradskih sredina koji su se tijekom vremena, nadahnuti spregom pjesnika, skladatelja i interpreta, preobrazili u glazbenu i pjesničku vrstu tipičnih regionalnih kultura. Takva tradicionalna glazba vezana za različite gradove i različite kulture izvodi se u kasnijim noćnim satima, s početkom u 22:00 ili 23:00 sata. Program je nastao u želji da se obogati popratni program Igara koji bi privlačio i širu publiku.

– Ovdje je riječ o jednoj skupini izvanrednih glazbenika koji prekoračuju granice žanrova. Čini mi se jako važnim primijetiti da smo u dobu koje je preplavljeno sempliranom elektronskom glazbom, dok je prednost ovog našeg projekta da se radi o doista živoj glazbi, dakle sve što će publika čuti je zamišljeno tako da se svira ovdje i sad na jedan možda staromodan način, ali način koji nema zamjene. Dubokog sam uvjerenja da je moment u kojemu netko izvodi glazbu, pjeva i neposredno publici prenosi svoju dušu, jedini pravi način koji nikakva tehnologija ne može nadoknaditi – kazao je intendant Mladen Tarbuk.

Program „Noćne serenate“ otvoren je početkom srpnja kad su klapa Kaše i gosti, uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Đela Jusića pred prepunim auditorijem oživili trubadurski duh na Boškovićevoj poljani. Još jedan dubrovački trubadur, legenda sa skalina od Dominikanaca, Ibrica Jusić, nastupit će, i to u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu u petak, 7. kolovoza s početkom u 23:00 sata i izvesti program sastavljen od vlastitih kompozicija, francuskih šansona, talijanskih kancona te sevdalinki. Noćna serenata „Bokeljski akord“ glazbom prati staru bokeljsku legendu o nesretnim peraškim zaručnicima koja se nalazi zapisana u mnogim književnim antologijama, a na programu je u subotu, 8. kolovoza s početkom u 23:00 sata u amfiteatru na Srđu. Prijevoz žičarom je uključen u cijenu ulaznice, a polasci su od 22:00 do 22:30 sati.

Od kritičara zvana „bosanskom Billie Holiday“, Amira Medunjanin nastupit će sa svojim trijom i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Mladena Tarbuka u ponedjeljak, 10. kolovoza s početkom u 22:00 sata na taraci Revelina s programom sastavljenim od sevdalinki i nekoliko makedonskih pjesama. Amira Medunjanin istaknuto je ime na europskoj sceni World Music glazbe i dobitnica prestižnih europskih nagrada, a ovo je njezin prvi nastup na Igrama. Aranžmane za ovaj koncert raspisali su Ante Gelo i Bojan Zulfikarpašić koji će i nastupiti na koncertu kao izvođači. Mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos sa svojim ansamblom koji je postavljen kao tipični romski sastav, nastupit će u srijedu, 12. kolovoza s početkom u 22:00 sata također na taraci Revelina i izvesti program pod nazivom „La passion“. Robyja Lakatosa, kralja među violinistima, kritičari su prozvali „violinistom s najbržim prstima na svijetu”, a svoju neospornu virtuoznost festivalskoj publici će pokazati izvodeći vlastite i druge kompozicije, uključujući i nekoliko skladbi Astora Piazzole.

Program ovogodišnjih „Serenata“ zatvorit će Tereza Kesovija u ljetnikovcu Skočibuha, 19. kolovoza gdje će s početkom u 23:00 sati izvesti program naziva „J’aime“ sastavljen od najljepših francuskih šansona. Terezu će pratiti vrsni glazbenici: Ante Gelo na gitari, Mladen Kosovec na harmonici te pijanist Filip Gjud. Na repertoaru će se naći i „Larina pjesma“ iz filma „Doktor Živago“ koju je Tereza snimila prva u svijetu, godine 1966.

„Noćne serenate“ održavaju se pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja, već tradicionalno pouzdanog i odgovornog partnera Dubrovačkih ljetnih igara, koji kao najstariji hrvatski osiguravatelj s poštovanjem prepoznaje i podupire vrijednosti zajednice u kojoj djeluje. Ulaznice za sve programe u sklopu „Noćnih serenata“ dostupne su online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), na Stradunu, Multimedijalnom centru Visia, Kulturno–informativnom centru u Luži te dva sata prije početka izvedbe na blagajni na ulazu. Popust od 30% pri kupnji ulaznica na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Stradunu i Visiji ostvaruju svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)