Input your search keywords and press Enter.

Promotivnim predstavljanjem nove Pješačko-biciklističke staze „Ćiro“ nastavljen je program manifestacije „Proljeće u Konavlima“.

Nova avanturistička staza, uređena trasom nekadašnje željezničke pruge poznate i kao „štreka“, predstavljat će jedan od atraktivnijih sadržaja aktivnog turizma na ovom prostoru, označena smjerokazima i informativnim tablama od Vojskog dola do Karasovića.

Predstavljanje staze na nekadašnjoj željezničkoj stanici u Mihanićima započelo je kratkim kulturnim programom koje je posjetitelje vratilo u vrijeme vrijeme Austro-ugarske monarhije, kada je pruga i izgrađena.

Staza je uređena u okviru projekta SUD SIT kojeg prvodi Agroturizam Konavle sa svojim partnerima UHPA-om i DUNEA-om, te u suradnji s Općinom Konavle, vlasnikom trase, a prezentirane su i aktivnosti  te zahvati na stazi koji će se provoditi  kroz naredne projekte.

Inače, ovaj izuzetan spomenik indsustrijske  arhitekture prolazi kroz Konavle u dužini od 33 kilometra, a u izvornoj funkciji je bio od 1901. do 1968 godine. Na pruzi se nalazi četiri tunela, sedam željezničkih postaja, jedan most te niz skladišta i crpki za vodu. Osim tunela prokopanih u krškoj stijeni koji su na ulaznom i izlaznom dijelu građeni od pravilno klesanih tesanaca, svakako raritetni primjerak arhitekture predstavlja okretni tunel kod stanice Mihanići, gdje se vlak spuštao prema moru.

Program manifestacije Proljeće u Konavlima se nastavlja sutra, u ponedjeljak 11. svibnja, događajem “Konavle  pune života“, kada  će konavoski agroturizmi i domaćinstva ugostiti gotovo tisuću učenika s dubrovačkog područja. Program započinje nastupom KUD-a Čilipi ispred crkve sv. Nikole u Čilipima u 9 sati. Nakon folklorne priredbe učenici će se rasporediti u grupama po konavoskim agroturizmima, na kojima će im domaćini prezentirati svoj rad i djelatnost te poslužiti zdravu seosku marendu.

Tijekom cijelog ovog vikenda konavoski agroturizmi otvaraju svoja vrata, a domaćini su pripremili zdravu seosku hranu i brojne aktivnosti na ukupno 14 konavoskih agroturizama.

Program cijele manifestacije, pregled i kontakte agroturizama koji sudjeluju u danima otvorenih vrata možete vidjeti na internetskoj stranici Agroturizma Konavle:  http://www.agroturizam-konavle.hr/hr/proljece-u-konavlima .