Input your search keywords and press Enter.

Nastava u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

S novom školskom godinom u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik započela je sedma po redu „Nastava u Muzeju“.

Riječ je o edukativnom programu koji uključuje izvanučioničku nastavu, a usklađen je s nastavnim planom i programom biologije za osnovne i srednje škole. Cilj programa je proširiti interese i prepoznati sklonosti sudionika za bavljenje temama iz biologije, ekologije i zaštite prirode te prikazati metode koje se ne upotrebljavaju u redovnoj nastavi.

Novina u ovogodišnjem programu je da polaznici sudjeluju u prikupljaju uzoraka potrebnih za konzerviranje i seciranje. Tako su učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti i profesoricom Bojanom Hrstić te kustosicama muzeja Jadrankom Sulić Šprem i Mateom Martinović odradili prvi izlazak na teren. Istraživačkom brodicom „Baldo Kosić II“ i pridnenom povlačnom mrežom koćom prikupio se materijal za nastavnu jedinicu „Ribe“. Dr.sc. Valter Kožul s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku tijekom uzorkovanja upoznao je polaznike s načinom rada koće, njenim utjecajem na okoliš te stanjem pridnenih zajednica južnog Jadrana.

U nadolazećim radionicama sudionici će uz pomoću ključa za determinaciju odrediti koje su vrste uzorkovane, saznati najvažnije podatke o biologiji, te uz pomoć seciranja promatrati kako vanjske tako i unutarnje karakteristike. Nakon konzervacije i inventarizacije dijela uzoraka polaznici će zaokružiti proces prikupljana i obrade nove zbirke što je sastavni dio kustoskog posla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *