Input your search keywords and press Enter.

NAŠI INOVATORI NIŽU USPJEHE

Po osvajanju zlata za inovaciju u kemiji i farmaceutici „Yellow K2“ sintetičku molekulu s potencijalnom uporabom kao lijek protiv bolova i upale nove generacije u autorstvu Gjina Šutića (UR Institut i Inovatori DNŽ) na prošlogodišnjem „ARCA 2022“ međunarodnom sajmu inovacija, ove godine novo zlato za novi izum „WSU-3000“ na „INOVA 2023“ međunarodnom sajmu inovacija (26.-28. Rujna)!

Izum – Industrijski Stroj za sterilizaciju vune “WSU-3000” (patent: HR UM20230006 U2), baziran je na inovativnom održivom zelenom kemijsko-fizikalnom procesu sterilizacije sirove vune. Specifično stroj implementira proces kombinacije kontroliranog; termalnog tretmana vune i ozonifikacije, u rotirajućem perforiranom bubnju koji omogućuje brz, efikasan i ravnomjeran tretman svake dlake vune i njene porozne strukture čime se sirova vuna oslobađa svih potencijalnih patogena i može se upotrebljavati u industriji za agro i biotehnološku proizvodnju. Za razliku od tradicionalnih metoda, ovaj inovativan proces obrade ne zahtijeva kemijske reagense niti generira ikakav industrijski otpad predstavljajući zeleno, održivo i ekonomično industrijsko rješenje sterilizacije sirove vune za daljnju uporabu.

Patentirani prototip stroja pušten je u funkciju u Fema d.o.o. (Woolee HR, Eko-Lika Greenovation) tvornici inovativnog eko-gnojiva u Otočcu o čijim uspjesima u domeni održive proizvodnje ovih dana bruji vodeći gospodarski sektor.

Upravo zlato na ARCA 2022, spojilo je inovatore Dragicu Jerkov (direktoricu Fema d.o.o.) i Gjina Šutića (direktor UR Instituta, predsjednik Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije) u zajedničkom pothvatu razvoja novog „WSU-3000“ izuma. Uz razvoj inovativnog procesa i vezanog stroja, izumitelji su razvili mnogo ideja za vezane projekte razvoja novih kreativnih industrija održive proizvodnje izvoznih proizvoda, koje trenutno razvijaju, tako da izum WSU-3000 nije kraj već početak lijepe priče.

Dodatno, ovog vikenda (30.9. – 1.10.) na još jednom sajmu „Maker Faire Zagreb 2023“ koji slavi uradi-sam kulturu, šira javnost imala se priliku upoznati se s oba izuma. Prezenterski tim Kluba mladih Znanstvenika i inovatora (kojeg vode UR Institut i Inovatori DNŽ), uz zanimljive izlagače, pred mnogobrojnom publikom prezentirali su uz izume Yellow K2 i WSU-3000, i ostale zanimljivosti proizašle iz laboratorija UR Institut i radione Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije.

Tu su se našli:

– ???????????????????????? ????????* molekula razvijena in silico (korištenjem VR-a i Big Data tehnologija) i testirana in vitro, koja ima potencijal uporabe u farmaceutici kao lijek protiv bolova i upale (NSAID) nove generacije. Publika je prilkom izlaganja mogla isprobati metode uporabe VR-a u istraživanju strukture molekule i njenih interakcija, „zaronivši“ u 3D strukturu same molekule.

– ???????????????? ???????????????????????????????????????????????????? ????????????????** (WSU-3000) industrijski stroj za obradu sirove vune za proizvodnju agro i biotehnoloških proizvoda

– ???????????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???? ????????????????????????????????????*** koji djeluje u Dubrovniku, a uskoro i u Zagrebu, te sva vezana dostignuća mladih koja razvijaju u Centru za mlade Dubrovnik – tj. UR Institutu koji djeluje u navedenom prostoru, kao i radionice i prilike za mlade koje u Centru kontinuirano besplatno pružaju svim zainteresiranim mladima.

– ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? (????????-????????????) [ Inovacijski centar Dubrovnik ], i vezani novootvoreni laboratorij za Molekularno inženjerstvo koji se oslanja na najnovije eksperimentalne tehnologije.

Innovation Generator platforma za razvoj inovacija osnovana je od strane: UR Instituta – za primijenjena znanstvena istraživanja; Gen0 Industries – za proizvodnju i razvoj inovativnih tehnologija; Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije – za promociju domaćeg inovativnog stvaralaštva, izumiteljstva i novih kreativnih industrija 5.generacije

 

Kroz navedene aktivnosti, UR Institut i Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, nastavljaju jačati kapacitete naše lokalne zajednice za razvoj novih industrija vezanih uz znanost, održivih industrija znanja i izvoznog proizvoda, te prilika za mlade koje pružaju alternativu monokulturi turizma.

Iduće na repertoaru je prezentacija oba izuma na međunarodnom simpoziju „Applied Biotechnology for 2030 Agenda“ u organizaciji Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICEB) u Sarajevu (4.-7.10.2023.) posvećenom međunarodnim ciljevima održivog razvoja u transformaciji i primjeni zelenih tehnologija u industriji, za održiv razvoj. Te, po navedenom prezentacija stroja WSU-3000 na nadolazećem ARCA 2023 međunarodnom sajmu industrijskih inovacija (12.-14.10.2023., Zagreb).

 

S obzirom da kreativnim industrijama autorske zasluge najviše znače, bitno je spomenuti sve sudionike kojima idu zahvale:

*Yellow K2 – izumitelj/autor:

Gjino Šutić (direktor UR Instituta, predsjednik Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije)

 

**WSU-3000 – izumitelji/koautori:

Dragica Jerkov, direktorica tvrtke Fema d.o.o. (brand Woolee HR), članica Društvo Inovatora Faust Vrančić) – idejna začetnica i nositeljica projekta [dragica.jerkov@fema.hr]

Gjino Šutić, direktor UR Institute, predsjednik Udruga inovatora Dubrovačko-neretvanske županije – dizajner procesa, voditelj laboratorijskih istraživanja i razvoja [gjino@ur-institute.org]

Predrag Jovančićević, ing. strojarstva i vlasnik Tehnix Pro poduzeća za proizvodnju mašina – tehnička izvedba i optimizacija [office@tehnix.pro]

Dodatno: Filip Grgurević, asistencija Gjinu Šutiću u velikom broju pokusa u laboratorijima UR Institute, putem kojih je sam inovativni proces sterilizacije osmišljen.

***Tim Kluba mladih izumitelja i inovatora, koji je prezentirao inovcije na Maker Faire Zagreb 2023 sajmu čine: Filip Grgurević (koordinator kluba, tajnik UR Instituta), Tomislav Birimiša, Tomi Jurković, Lucija Obad i Jakov Jakovac. [institute@ur-institute.org]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)