Input your search keywords and press Enter.

Narodna knjižnica Orebić – predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige “El Shatt – Dalmatinci u pustinji” autora Branka Radonića održat će se u Čitaonici “Napredak” u četvrtak 4. srpnja s početkom u 19:30 sati!

Pelješac je proživio strašne patnje tijekom njemačkog probijanja na poluotok nakon talijanske okupacije 1943., a potom i tijekom njemačke okupacije 1943 – 1944 godine. Prema dostupnim podacima u zbjeg je s Pelješca otišlo 1444 ljudi. Kao i ostale dalmatinske izbjeglice, ratno izbjeglištvo vodilo ih je preko Visa u logore južne Italije, a odatle egipatski El Shatt. O dalmatinskom zbjegu govorit ćemo u čitaonici “Napredak”. – Branko Radonić

O knjizi:
Knjiga “El Shatt – Dalmatinci u pustinji”, podnaslovljena “Povijest dalmatinskog zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine – opći i lokalni (vrgorski) pregled”, autora Branka Radonića, tiskana je u biblioteci Vrgorska Društva prijatelja vrgorske starine krajem 2023. godine i predana javnosti početkom 2024. godine. Suizdavači knjige su izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba i Plejada iz Zagreba.
Ova impozantna povijesna studija izlazi u godini kada obilježavamo 80. godišnjicu osnutka logora Dalmatinaca u El Shattu, rezultat je petogodišnjeg istraživanja i pisanja, temeljenog na obimnom arhivskom materijalu i terenskom radu hrvatskih i inozemnih arhiva i nepregledne literature, donoseći opsežan pregled povijesti dalmatinskoga zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine, na čak 800 stranica.
Obuhvativši svaki aspekt života Dalmatinaca u logorima Italije i Egipta knjiga nudi detaljan pregled nastanka i repatrijacije zbjega kao i analizu uprave, javnih službi, političkog života, zdravstva, organizacije života i rada, komunalnih pitanja, prosvjete, kulture, medijskog izdavaštva i vjerskog života šatorskih gradova, kao i odnosa prema Saveznicima.
Autor posebnu pozornost posvećuje zbjegu svog rodnog Vrgorca, obogaćujući tekst sa gotovo 20 svjedočanstava lokalnih stanovnika te popisom imena vrgorskih izbjeglica. Time želi biti inspiracija i poticaj drugim sredinama te pružiti smjernice o tome gdje i kako istraživati vlastiti lokalni zbjeg, s ciljem stvaranja sveobuhvatne slike ovog jedinstvenog povijesnog događaja za široki krug Dalmatinaca.
Ova opsežna knjiga teška preko dva kilograma, obogaćena je s više od 1100 bilješki te preko 150 fotografija, karata, tablica i grafikona. Iako je tema zbjega već obrađivana, knjiga donosi novi, dublji uvid te će postati nezaobilazno štivo u kućnoj biblioteci mnogih, posebice u dalmatinskim krajevima odakle potječu brojne izbjeglice. To je istovremeno i svojevrsna enciklopedija zbjega za kojom će posegnuti svaki budući istraživač povijesti dalmatinskog zbjega, ali i Drugog svjetskog rata i općenito izbjegličke tematike.
Izvor: https://vrgorskestarine.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)