Input your search keywords and press Enter.

Napokon pozitivan korak protiv plastičnih vrećica!

Zelena akcija pohvaljuje izmjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je prije nekoliko dana izglasao Europski parlament. Ovom Odlukom države članice, pa time i Hrvatska, trebat će provesti mjere za znatno smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica. Konkretno, potrošnja ovakvih vrećica morat će se ograničiti na 90 po osobi do kraja 2019. i 40 do 2025. ili osigurati da se do kraja 2018. plastične vrećice više kupcima ne dijele besplatno. Izmjene se tiču vrećica tanjih od 50 mikrona (0,05 mm) i debljih od 15 mikrona koje se najčešće jednokratno koriste. Ove vrećice predstavljaju 90% od godišnje potrošenih 100 milijardi plastičnih vrećica na razini EU, od čak 8 milijardi završi odbačeno u okolišu.
U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se zbog visokih troškova tek oko 1% reciklira, a ostatak završi u okolišu gdje uzrokuju štetu velikih razmjera. Plastičnim vrećicama može biti potrebno i do tisuću godina za razgradnju te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Osim toga, plastične vrećice na odlagalištima i u morima ubijaju velik broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih. Zelena akcija je s udrugom Prijatelji životinja i nizom drugih udruga još 2009. nadležnom ministarstvu predala peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Nažalost, po tom se pitanju do danas ništa nije učinilo.
Manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti, čije prerađevine se koriste za njihovu proizvodnju. Stoga je, da bi se uspostavio održiv sustav, potrebno provesti mjere koje potiču uporabu platnenih vrećica i košara koje se mogu višekratno koristiti, smanjuju potrebu za potrošnjom sirovina za proizvodnju te čuvaju okoliš.
Ove izmjene predstavljaju pozitivan pomak, iako prostora za napredak još ima, budući da u Direktivu nisu uključene vrećice lakše od 15 mikrona – one koje se najčešće koriste za pakiranje (primjerice povrća u trgovini). Zalažemo se da Europska komisija predloži ciljeve za smanjenje i njihove uporabe te uredi statistiku o njihovoj potrošnji koja nije usustavljena. Pozivamo Ministarstvo zaštite okoliša da ne odugovlači i ne čeka da prođe maksimalan rok od 18 mjeseci za prenošenje odredbi Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalno zakonodavstvo, već da to učini odmah te ugradi ciljeve i mjere u nacionalni Plan gospodarenja otpadom RH i pravilnike koji se moraju donijeti ove godine.

Zelena akcija