Input your search keywords and press Enter.

Najstarija glazbena nagrada za najbolju pjevačicu Music pub Hrvatskoga radija nosi ime Tereza Kesovija

Gostujući u emisiji Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Music pub, glasovitu je pjevačicu Terezu Kesoviju ganula vijest što će najstarija hrvatska glazbena nagrada Music pub za najbolju pjevačicu ubuduće nositi njezino ime. „Kako je to lijepo i dirljivo. Mogu pomisliti da možda nisam toliko zaslužna, a opet, s druge strane, znam da sam uvijek bila iskrena i da je moja iskrenost prepoznata. Nemam riječi. Ne znam kako reći hvala. Ovo je prekrasno”, kroz suze je rekla glazbena diva Tereza Kesovija nakon što joj je odluku da nagrada nosi upravo njezino ime priopćio autor i urednik emisije Music Pub Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Zlatko Turkalj Turki.

Gostujući u popularnoj emisiji Music pub, Tereza se prisjetila nekih važnih trenutaka svoje zadivljujuće karijere koja traje čak šezdeset godina. Obljetnicu će proslaviti velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu u veljači iduće godine. Premda je glazbenu karijeru započela kao flautistica studirajući to glazbalo na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Terezu je put ipak odveo prema pjevanju. „Put je bio baviti se glazbom pod svaku cijenu”, rekla je Tereza Kesovija.

Pjevati je poželjela kad je, kao članica orkestra Ferde Pomykala, sudjelovala na Opatijskome festivalu i promatrala pjevače na pozornici. Uskoro je flauta pala u drugi plan, a Tereza se počela afirmirati kao vokalistica. Prvu veliku priliku dobila je u poznatome Varijeteu, današnjemu Kerempuhu, u kojemu su Viki Glovacki i Braco Reiss organizirali natjecanje Prvi pljesak. Tereza je kao poseban trenutak izdvojila jedan od svojih prvih nastupa, onaj s danas poznatim skladateljem Đelom Jusićem, kojim su zaradili veliki pljesak publike.

„Odjednom smo postali svjesni da što god hoćemo, možemo”, prisjetila se Tereza koja je svojim nastupima obilježila mnoge domaće festivale, pogotovo Splitski festival i Zagrebački festival, te pjevala na mnogim važnim pozornicama diljem svijeta. Za Terezinu karijeru ipak je najvažnija pozornica pariške Olympije, gdje je prvi samostalni koncert održala 1988., a 2007. godine ondje je doživjela trijumfalni povratak.

„Kad dođete na tu scenu kojom su koračale mnoge velike zvijezde, osjetite čudan treptaj u grudima, nešto što vas jako uzbuđuje i tjera da osjetite ponos što ste sad vi na tome mjestu”, otkrila je Tereza Zlatku Turkalju Turkiju.

Šest desetljeća dugu karijeru te velike umjetnice obilježile su mnoge pjesme i suradnja s mnogobrojnim autorima i glazbenicima, no pjesma koja je zaslužna za njezin uspjeh na francuskim pozornicama te za ugovor s uglednom diskografskom kućom EMI naslovna je pjesma iz filma Doktor Živago – Larina pjesma. „Bila sam jako ponosna i ostat ću ponosna do kraja života što tu pjesmu, koju sam prva ja otpjevala, publika dandanas prihvaća. Lara mi je značila jako mnogo. Donijela mi je sreću”, istaknula je Tereza Kesovija.

Naravno, uspjeh ima i drugu stranu, kako je u razgovoru s Terezom istaknuo HRT-ov urednik i voditelj Zlatko Turkalj Turki. U autobiografiji To sam ja Tereza spominje težak život i tijekom studija kad su ona i njezin prijatelj Arsen Dedić dijelili jedan pulover, a tijekom života u Francuskoj stanovala je u maloj sobi u potkrovlju. Ipak, na pozornici je uvijek bila vedra, nasmiješena i temperamentna. „Kako ste uspjeli, kad bi se upalila svjetla reflektora, na sat-dva odvojiti ta dva svijeta”, upitao ju je popularni voditelj. „Zahvaljujem na tome pitanju jer mi ga nitko na taj način nije postavio. Moj je život tad bio jako težak, ali mi je moja tvrda konavoska tikva rekla: ‘Nećeš se vratiti u domovinu da te netko pita što si učinila, a da ti pokunjeno odgovoriš: Ništa. Ti si došla ovdje da nešto postigneš i ti ćeš to postići pod svaku cijenu’”, odgovorila je Tereza Kesovija.

To se i ostvarilo. Tereza je nadahnuće i uzor ne samo mnogobrojnoj publici, nego i kolegama. Koja će, pak, prva pjevačica osvojiti uglednu nagradu Tereza Kesovija te tko će osvojiti nagrade u ostalim kategorijama, doznat će se tijekom siječnja u emisijama Music pub na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Najstarija hrvatska glazbena nagrada Music pub, dodjeljuje se neprekidno još od 1992. godine. Podsjetimo i na to da je nagrada Music pub za najboljega pjevača od prošle godine nazvana Oliver Dragojević.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)