Input your search keywords and press Enter.

Najave za Veliki tjedan

12.-14.4. – Katedrala: Misa posvete ulja, Misa večere Gospodnje i Obredi Velikog petka

U srijedu, 12. travnja u 18 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike slavit će se Misa posvete ulja koju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji s biskupom bit će dubrovački svećenici i redovnici koji će na ovoj misi obnoviti svoja svećenička obećanja. Na misi će također biti blagoslovljena i posvećena ulja koja će se upotrebljavati kroz slijedeću godinu pri podjeli sakramenta.

Na Veliki četvrtak 13. travnja Misu večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali u 18 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na misi će biti i obred pranja nogu ‘dvanaestorici apostola’. Na kraju mise Presveti Oltarski Sakrament se pohranjuje na sporednom oltaru uređenom tako da simbolizira Kristov grob.

Veliki petak je dan kada u crkvama nema misa. Obredi Velikog petka 14. travnja u katedrali počinju u 18 sati, predvodit će ih biskup mons. Mate Uzinić. Nakon prostracije i klečanja celebranata u šutnji pred oltarom slijedi služba riječi s pjevanjem muke i sveopćom molitvom Crkve, klanjanje križu te pričest vjernika hostijama koje su posvećene dan ranije. Nakon obreda u katedrali slijedi procesija ulicama Grada s relikvijom drveta Isusovog križa, koja se čuva u katedralnoj riznici.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *