Input your search keywords and press Enter.

Najave – Dubrovačka biskupija

Ovaj tjedan je dosta bogat događanjima u Dubrovačkoj biskupiji:

Srijeda 5.8. – Misa za Domovinu u dubrovačkoj katedrali

Na blagdan Gospe Snježne, ujedno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u srijedu 5. kolovoza u dubrovačkoj katedrali će se slaviti misa za Domovinu u 20 sati. Misu će predvoditi katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a slavlje će pjesmom animirati katedralni zbor pod vodstvom prof. Margit Cetinić.

Četvrtak 6.8. – Preobraženje Gospodinovo u Sigurate

U četvrtak, 6. kolovoza Školske sestre franjevke Samostana Sigurate slave svetkovinu Preobraženja Gospodinova. Svečano euharistijsko slavlje počinje u crkvi Preobraženja Gospodinova u 19 sati, u staroj jezgri Grada na Prijekom, a ujedno i jedinoj crkvi posvećenoj Preobraženju Gospodinovu u Dubrovačkoj biskupiji. Euharistijsko slavlje predvodi fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće.

Četvrtak 6.8. – Nightfever u Male braće

Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika vas poziva na „Nightfever“ koji će se održati u Dubrovniku u četvrtak 6. kolovoza u crkvi Male braće. „Nightfever“ započinje euharistijskim slavljem u 20 sati, a od 21 sat započinje glazbeno meditativni program koji će se nastaviti sve do ponoći.

„Nightfever“ je projekt međunarodnoga karaktera pokrenut 2005. godine u Kölnu, u Njemačkoj, nakon Svjetskog dana mladih. Osmišljen kao večer otvorenih vrata crkve želi ljudima, koji se tu večer zateknu u Gradu, omogućiti trenutke molitve i meditacije. Specifičnost „Nightfevera“ je u pjesmi, molitvi i meditaciji na više svjetskih jezika. Tijekom programa mladi će na Stradunu pozivati zainteresirane da uđu u crkvu Male braće i zapale svijeću. Ovaj projekt je do sada održan u šezdesetak svjetskih gradova, od čega ističemo Rim, Sydney, Glasgow, München, Lourdes, te Split u kojem je ovaj projekt realiziran prvi put u Hrvatskoj 2012. U Dubrovniku je ovaj projekt prvi put održan 2013. godine. Velika posjećenost i izrazito pozitivne reakcije stanovnika Grada te domaćih i stranih gostiju opravdale su pokretanje ovog projekta te motiviraju ovogodišnju organizaciju.

Više o ovom projektu u svijetu možete saznati na adresi: www.nightfever.org
Subota 8. kolovoza – proslava blagdana utemeljitelja dominikanaca

I dubrovački dominikanci (Red propovjednika, u Dubrovniku poznati i kao „bijeli fratri“) će svečano proslaviti blagdan svog utemeljitelja sv. Dominika Guzmana u subotu 8. kolovoza u crkvi sv. Dominika u Gradu. Središnja misa će se slaviti u 19 sati, a predvodit će je franjevac fra Vito Smoljan, zajedno sa svojom subraćom iz samostana Male braće. Tradicionalni doček braće franjevaca biti će ispred crkve u 18:45 sati.

Samom blagdanu će prethoditi trodnevnica koja započinje u srijedu 5. kolovoza. Svakog dana trodnevnice molit će se krunica u 18.30, nakon čega slijedi misa s prigodnom propovijedi.

Nedjelja 9.8. – Blagoslov kapelice sv. Martina (Osobljava na Pelješcu)

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić će u nedjelju 9. kolovoza blagosloviti kapelicu sv. Martina u Osobljavi na poluotoku Pelješcu (Župa Velike Gospe, Kuna Pelješka). Misno slavlje pod kojom će biti blagoslov započinje u 10.30 sati. Riječ je o kapelici na starom groblju koja potječe iz 17. stoljeća, a koja je bila gotovo potpuno srušena, te je sada obnovljena.

Šime Zupčić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *