Input your search keywords and press Enter.

Proslava Dana pomoraca i brodaraca, koja se tradicionalno slavi u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture povodom blagdana zaštitnika pomoraca Sv. Nikole, održana je 4. prosinca 2015. u Zadru.Tradicionalno, Ministarstvo dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, za doprinose za promicanju pomorske znanosti i kulture te za traganje i spašavanje na moru i unapređenje pomorske sigurnosti. Ove je godine dodijeljeno ukupno šest priznanja.

U kategoriji unapređenje pomorske znanosti priznanje je dodijeljeno znanstveno – stručnom časopisuSveučilišta u Dubrovniku „Naše more“, a preuzeo ga je glavni urednik prof. dr. sc. Srećko Krile.„Ova je nagrada veliko priznanje za dugogodišnji rad, koji je prepoznat i na najvišoj razini. To mnogo znači i mladom Sveučilištu, njegovom izdavaču, kao i Pomorskom odjelu, njegovom izvornom okrilju. Treba zahvaliti i brojnim autorima, recenzentima, prevoditeljima, lektorima i drugim suradnicima, i svima koji djelovanje ovog časopisa iskreno podupiru. Osnovna je namjera međunarodna prepoznatljivost časopisa i zadržavanje vodeće uloge između regionalnih časopisa na Mediteranu“, rekao je glavni urednik prof. dr. sc. Srećko Krile.

Časopis „Naše more“ pokrenut je davne 1919. godine od strane uglednih bankara, pomoraca i brodovlasnika iz Dubrovnika, no izlazio je samo dvije godine, te je ponovno pokrenut 1953. godine, dok uređivanje i izdavanje 1991. godine preuzima Veleučilište u Dubrovniku, a 2003. godine Sveučilište u Dubrovniku. Prioritetna znanstvena područja su tehničke, biotehničke i prirodne znanosti koje se bave morem, obalom i podmorjem. Časopis obrađuje teme iz navigacije, brodske tehnologije i strojarstva, brodske elektrotehnike i informatike, brodarstva, pomorskog gospodarstva, pomorskog prava, oceanologije, akvakulture, ekologije i biologije mora; dakle, problematiku mora i pomorstva u najširem smislu tog pojma. Također se bavi i temama vezanimauz povijest nautičkog i primorskog turizma, te aktivnostima specifičnim za pomorsko određenje naše zemlje.

Riječ glavnog urednika prof. dr. sc. Srećka Krile:

Časopis izlazi tri puta godišnje u nakladi od 500 primjeraka po broju, uz jedan poseban tematski broj u nakladi od 200 primjeraka, koji obrađuje neke srodne teme kao što su intermodalni transport, energetika i sl.Časopis se sastoji od glavnog dijela,tj. znanstvenih članaka na engleskom jeziku, te priloga koji pretežno donosi stručne članke, ali zajedno čine cjelinu. Prilog sadržava različite teme vezane za more koje primarno ne ulaze u glavni dio časopisa i pretežno je na hrvatskom jeziku. Bavi se i temama iz pomorskog i općenito stručnog obrazovanja, a nekoliko stranica se nastoji obogatiti književnim stvaralaštvom o moru.Časopis se već duže vrijeme objavljuje i u tiskanom i elektroničkom obliku (www.hrcak.hr, www.nasemore.com). Naši članci se sve više citiraju u mnogim digitalnim bazamanpr.Scopus, Elsevier, Embase, Compedex, Geobase, Embiology, Biobase, Fluidex, World Textiles, Penrose-Press, Hrčak, DOAJ, EbscoPublishing, Proquest i dr. Po posjećenosti smo rangirani pri samom vrhu domaćih časopisa.

Po jedan primjerak se šalje i na svaki brod s pretežno hrvatskom posadom. Želja nam je da se naš časopis čita i u dijaspori, pogotovo u krajevima gdje naši iseljenici uspješno žive od mora – ribolova, brodogradnje, uzgoja mediteranskih kultura i slično.

 

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *