Input your search keywords and press Enter.

HRT METEO nadograđen izvješćima o prometu te pomorskim prognozama

Zagreb, 23. prosinca 2016. – HRT-ovu aplikaciju za pametne telefone HRT METEO, namijenjenu praćenju vremenskih uvjeta i pokrenutu prije tri mjeseca, dosad je preuzelo više od sto tisuća korisnika, a ovih je dana nadograđena i mogućnošću praćenja videozapisa i drugih podataka s mrežnih kamera Hrvatskoga autokluba (HAK) te prognozama za pomorce i izletnike. Korisnici aplikacije HRT METEO, koju su zajednički izradili Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), odsad mogu dobiti podatke o gustoći prometa na svim glavnim prometnicama u Republici Hrvatskoj te videozapise sa svih kamera u smjeru u kojemu se kreću.

U tom dijelu aplikacije nalaze se i izvješća o stanju na cestama, uključujući njihovu prohodnost, o stanju na graničnim prijelazima, u pomorskome i željezničkome prometu, podaci o ograničenjima za teretna vozila i prometnoj prognozi, a dostupna su i izvješća o radovima na cestama, posebice na autocestama, o drugoj privremenoj prometnoj regulaciji te cestama zatvorenima zbog radova.

Aplikacija HRT METEO neprekidno se nadograđuje te je prošloga mjeseca dobila pojednostavljeni prikaz s novim animacijama, poput noćnih animacija koje obavješćuju o Mjesečevim mijenama. Usto je proširena i podatkovna baza naselja pokrivenih aplikacijom, dodan je podatak o osjetu ugode te visini snijega, a uvelike se smanjilo i vrijeme od mjerenja do objave meteoroloških podataka.

Za mobilne uređaje koji se koriste operativnim sustavima iOS i Android uvedena je mala aplikacija (eng. widget) s vizualizacijom trenutačnih vremenskih prilika, prognoze za tekući dan i sljedeće dane te upozorenjima na opasne vremenske prilike na zaslonima mobitela.

HRT METEO omogućuje praćenje mjerenja i motrenja sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda prema standardima Svjetske meteorološke organizacije te praćenje prognoza Državnoga hidrometeorološkoga zavoda, koje su se dosad mogle čuti samo na lokalnim postajama Hrvatskoga radija (HRT – HR) i gledati u emisijama s meteorološkim sadržajem na programima Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Za razliku od gotovo svih ostalih sličnih aplikacija, u kojima su prognoze rezultat računalnoga izračuna jednoga modela atmosfere, u aplikaciji HRT METEO školovani meteorolozi prognostičari s višegodišnjim iskustvom svakodnevno analiziraju podatke o trenutačnim vremenskim prilikama i prognoze dobivene temeljem stotinjak izračuna različitih modela atmosfere.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
www.hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)