Input your search keywords and press Enter.

Načelnik Konavala o izbjeglicama: Neka dođu, smjestit ćemo ih na Prevlaci

Dubrovnikom se prije kojidan pronijela vijest o izbjegličkom brodu na ušću Rijeke dubrovačke koji je navodno pristao, ukrcao hranu od Crvenog križa i produžio dalje. Crveni križ za “Slobodnu” je demantirao tu vijest. Iz kruga pomoraca povremeno se može čuti priča o ljudima koji sliče na izbjeglice uočenim na redovnim brodskim linijama, ali sve i da je točno, opisani su slučajevi pojedinačni.

Iako službeno, krajnjem jugu Hrvatske zasad ne prijeti opasnost od dolaska migranata jadranskom rutom, već neko vrijeme interventne službe pripremaju se za prihvat državljana Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemalja iz velikog izbjegličkog vala koji je zapljusnuo Europsku uniju.

Za više informacija sve službe upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova, koje koordinira aktivnostima na pograničnim područjima od Tovarnika do Prevlake. U međuvremenu, sve glasnije su priče o tome kako će se, dolaskom jeseni i zatvaranjem schengenskih granica u državama EU-a pogođenim najezdom migranata, izbjeglička ruta s kopna preseliti prema Otrantu.

– Zasad nema panike, no vidimo kako se situacija iz dana u dan mijenja. A i zahladnjenje nam sigurno ne ide u prilog – kaže jedan od sudionika sastanka koji je u utorak u Dubrovniku okupio predstavnike Županijskog centra 112, Lučke kapetanije, PU dubrovačko-neretvanske, Gradskog društva Crvenog križa, Caritasa Dubrovačke biskupije…

Tema internog sastanka navodno je bila koordinacija aktivnosti kod prvog prihvata migranata.

– Policija ima plan angažiranja dodatnih snaga, a glavni je prioritet prihvat, odnosno pojedinačno procesuiranje migranata odmah po prelasku granice – kaže nam naš izvor i napominje da se plan zbrinjavanja u cijelosti odrađuje “odozgo”, pa ni troškovi smještaja i prehrane neće pasti na teret gradova i općina.

Država je također dužna osigurati i tehničku podršku u smislu nabave šatora, prijenosnih bolnica i slično, te poduzeti mjere za sprečavanje javnozdravstvenih rizika.

Uskoro slijedi i sastanak Županijskog stožera koji će razmotriti planove zaštite i spašavanja, te zadaće Civilne zaštite. Očekuje se da će se tada odrediti i popis objekata pogodnih za smještaj većih skupina izbjeglica, te organiziranje šatorskih naselja.

– To ne znači da će se prihvat migranata stvarno i dogoditi, nego se organiziramo čisto da budemo pripravni – dodaje naš izvor i otkriva kako je “za prvu pomoć” na krajnjem jugu MUP navodno predvidio smještajnu jedinicu za pedesetak ljudi. Gdje se ona nalazi, strogo je povjerljivo.

Aktualna izbjeglička kriza u sjećanje vraća priču o kosovskoj krizi potkraj 1990-ih, koju su pratile priče o prihvatu izbjeglica s Kosova na podučju općine Konavle, točnije o saniranim prostorima tamošnje farme krava.

Načelnik Konavala Luka Korda danas se s osmijehom sjeća tih glasina, a o prihvatu sirijskih izbjeglica u svom stilu kaže:

– Nedajbože nikome da to doživi. Ja sam u Domovinskom ratu bio izbjeglica, no tada je bio osiguran smještaj za nas u dubrovačkim hotelima, nismo bili ni gladni ni žedni. Kako će sad država zbrinut sirijske i druge izbjeglice, ne znam. Neka se iz Zagreba odluče i jave nam, pa će i općina Konavle pomoći bude li potrebe. Ako izbjeglice krenu prema nama, možemo ih primiti na Prevlaci, tamo se ionako ništa ne radi. A dobro bi bilo da među njima bude i koji što zna igrat nogomet, sad će se udružit klubovi Dubrovnik i Gošk, falit će igrača, a Pero Vičan dobro plaća… – našalio se načelnik Korda.

Gabrijela Bijelić, Antun Masle
slobodnadalmacija.hr
Foto: Arhiv CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.