Input your search keywords and press Enter.

Na Ljetnom robotičkom kampu za cure polaznice stekle raznovrsna znanja

Od 31. srpnja do 4. kolovoza u Dubrovniku se održao drugi Ljetni robotički kamp za cure, na kojem je sudjelovalo 12 polaznica.

 

Prvog dana kampa na radionici 3D modeliranja i 3D printanja novostečeno znanje polaznice su primijenile i u praksi, pa su same izrađivale svoje 3D modele za koji su se printali na 3D printerima, a radionicu je u Centru za mlade Dubrovnik vodio Tomo Sjekavica, tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Utorak je bio u znaku strujnih krugova – bioluminiscentnih (svijetlećih) crteža te šarenog strujnog kruga. Uz vodstvo Toma Sjekavice polaznice su spajale jednostavni strujni krug sa svijetlećim diodama, bakrenom trakom i baterijom kako bi dobile svijetleći crtež kojeg su najprije obojile. Zatim su s voditeljicom Dinkom Lale iz Informatičkog kluba Futura i sa Sveučilišta u Dubrovniku spajale osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavale kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobale kako radi senzor ravnoteže.

U srijedu u TUP-u cure su postale „Male inženjerke“, izrađujući razne motorizirane modele od kockica, kao što su auta, ptice, kameleoni, vlakovi, sateliti, bušilice i mnogi drugi. Na taj su način razvijale motoričke sposobnosti i kreativnost. Radionicu su vodili Tomo Sjekavica i Dalija Milić Kralj, direktorica programa Women in Tech Croatia i profesorica strojarske grupe predmeta u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik.

Četvrtak je bio rezerviran za radionicu u Pomorsko-tehničkoj školi – robotske simulacije, koje su vodili Dalija Milić Kralj i Orsat Kralj, koji je ove godine kao član hrvatske robotičke reprezentacije nastupio na svjetskom prvenstvu u robotici u Francuskoj. Koristeći RoboPro program na računalu polaznice su naučile programirati semafor kroz simulaciju. Prikazano im je kako se spaja žaruljica sa kontrolerom i baterijom, te kako se programira i pravo sučelje s RoboPro programom. Osim robotskih simulacija prikazani su im i razni roboti s kojima se Dalija s učenicima natječe na državnim i međunarodnim robotičkim natjecanjima.

Posljednji dan kampa, petak obilježen je lemljenjem, koje je većina polaznica jedva dočekala. Cure su lemile Solderbot robote, koji se sastavlja od Solderix pločica, elektronički sklop bez korištenja žica. Uz pomoć lemilica napravile su Solderbot robote, dok je dio polaznica sastavljao i lemio CircuitMess Marv robota, pri čemu se naučile razliku između tipke i prekidača. Mentori na radioncama lemljenja su bili Leo Bušić, Patrik Kralj, Martin Kuzman, Dalija Milić Kralj i Tomo Sjekavica.

Ljetni robotički kamp za cure su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Women in Tech Croatia u suradnji s Pomorsko-tehničkom školom Dubrovnik, Centrom za mlade Dubrovnik, Informatičkim klubom Futura, Sveučilištem u Dubrovniku i Tvornicom ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.