Input your search keywords and press Enter.

Na Elafitima niz projekata

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i suradnici u petak su boravili na Elafitima, a radni obilazak uključio je posjet Kalamoti, Lopudu te Suđurđu i Luci Šipanskoj na otoku Šipanu.

Delagaciju Grada, koju su između ostalih sačinjavali direktorica DURA-e Andrea Novaković, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Marko Miljanić, pročelnik UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, član Uprave Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković i ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez, u U Donjem čelu dočekali su Cvijeto Musladin ispred mjesnog odbora i generalni direktor Hotela Kalamota Island Resort Maro Kulaš.

Nakon obilaska novog dječjeg igrališta na kojem je još ostalo postaviti zaštitnu ogradu, gradonačelnik je posjetio područnu osnovnu školu na Kalamoti gdje su započeli radovi na sanaciji škole uslijed prodiranja vlage u učionici. Obišao je i novouređeno igralište koje je opremljeno s rukometnim i nogometnim golovima i košem za basket. Za posjeta ambulanti, čiji se rad u cijelosti financira iz gradskog proračuna, dogovoreno je da će se prostorije sanirati od vlage.

Prilikom susreta s vatrogascima DVD-a Koločep razgovaralo se o mogućnostima obnove njihovih prostorija, ali i iznalaženja modela buduće primjene za cijelo zdanje, koje se kao i okolno zemljište nalazi u gradskom vlasništvu u čemu će stručnu pomoć osigurati Dubrovačka razvojna agencija. Put od crkve sv. Nikole do boćališta nedavno je također izgrađen, dok su radovi na boćalištu ušli u završnu fazu. Sva oprema uključujući kanelabere i reflektore za rasvjetu su već nabavljeni.

Na Lopudu gradonačelnik se susreo s tajnikom mjesnog odbora Matijom Krmekom te družio s mještanima na dječjem igralištu koje se s okolnim prostorom održava upravo u angažmanu samih mještana. Mladi Lopuđani iznijeli su nekoliko problema u čijem rješavanju traže pomoć Grada Dubrovnika. Jedan od njih je raniji dolazak prvog broda Jadrolinije tijelom sezone kojom na otok dolazi roba, kako bi se na vrijeme pripremili za doček prvih izletnika. O tome, izvijestio je gradonačelnik, nadležni upravni odjel već pregovara s Agencijom za linijski promet i Grad će učiniti sve da se izbori za red plovidbe koji će biti u potpunosti usklađen s potrebama građana.

Gradonačelnik je rekao da će se osobno zauzeti da se biljetarnica Jadrolinije hitno vrati u obnovljenu zgradu Turističke zajednice gdje, smatraju mještani, ima mjesta i za uredske potrebe mjesnog odbora. Na taj način Dom kulture (ex-Čitaonica) bi se oslobodio i služio za društvena događanja.

Što se tiče cjelovitog uređenja rive gradonačelnik je rekao da je Grad Dubrovnik voljan raspisati arhitektonski natječaj kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje. Za projekt kanalizacijske mreže, rečeno je, Vodovod i Grad će ispitati sve dostupne tehnologije kako bi se u suradnji s mještanima iznašao  najpogodniji model za potrebe ovog turistički najrazvijenijeg otoka. Izneseni su i prijedlozi sitnih komunalnih uređenja koja su mještani voljni sami izvesti, a Grad će im osigurati za to potrebna dodatna sredstva.

U Suđurđu se razgovaralo o uređenju trga, dok je pitanje kanalizacije, kao i na Kalamoti, moguće riješiti ugradnjom najsuvremenijih bio jama, uz subvencije Grada i do 70 posto ukupne investicije. Boćarske terene na trgu također očekuje skora renovacija. Građevinski i elektroinstalacijski radovi vrijedni preko 100 tisuća kuna radovi su već ugovoreni.

Obišla se i rekreativno-biciklistička staza duga tri kilometra, projekt DURA-e i Turističke zajednice Grada Dubrovnika koja će nakon postavljanja signalizacije i odmorišta već od iduće sezone doprinijeti obogaćivanju turističke ponude Šipana.

Za vrijeme posjeta Šipanskoj luci delegacija Grada u pratnji predsjednika mjesnog odbora Boža Brajovića obišla je završne radove na montaži sprava na novom dječjem igralištu. Investiciju ukupno vrijednu 320 tisuća kuna zaokružit će postavljanje ograde, kako je najavljeno do Božića. Prihvaćen je i prijedlog mještana da se pored igrališta postavi i nekoliko sprava za vježbanje na otvorenom, a komunalni odjel izvršit će prijeko potrebne popravke stupova javne rasvjete. Uređuju se i boćarski tereni.

Za posjeta područnoj školi Šipanska Luka gradonačelnik je prihvatio zahtjev „osmaša“ za izgradnjom nogometnog igrališta, a kako postoji pogodna lokacija pripremni radovi će započeti već idući tjedan.

Inače, ovaj područni odjel Osnovne škole Ivana Gundulića pohađa 28 učenica i učenika, a zahvaljujući donaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA informatika učinioca nedavno je opremljena sa šest računala. Do Božića će se u školsku zgradu ugraditi nova vrata i prozori u vrijednosti 85 tisuća kuna.

Apsolutni prioritet Šipanske luke je kanalizacija čiju izgradnju procijenjenu na osam milijuna kuna, najavio je gradonačelnik, Grad Dubrovnik i Vodovod su voljni financirati vlastitim sredstvima uz naknadno sufinanciranje iz Hrvatskih voda i europskih fondova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)