Input your search keywords and press Enter.

Na današnji dan proradila žičara

Negdje 1967./68., kako je zapisao Lukša Lucijanović u knjizi “Iz povijesti dubrovačkog turizma” pišući kolumnu o utemeljitelju dugogodišnjem direktoru Atlasa Veljku Kavurčiću, ovaj istaknuti turistički djelatnik i kolege došli su na ideju izgradnje žičare.

U to vrijeme Atlas počinje stvarati vlastitu bijelu flotu, obnavlja vozni park, razvija specijalizirane izletničke programe, te gradi Žičaru na padinama Srđa.

Dubrovačka žičara, otvorena je na današnji dan, 19. srpnja 1969. godine, a na njezinom otvaranju bili su mnogi dubrovački turistički djelatnici i političari. Bila je prva i jedina žičara sagrađena na Jadranu u to vrijeme i godinama, sve do Domovinskog rata u u kojem je u potpunosti uništena, bila je jedna od značajnijih atrakcija i simbola Dubrovnika.

Obnovljena žičara puštena je u rad 10. srpnja 2010, na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Kapacitet stare žičare bio je 15 osoba, a Ploče i Srđ, na gornjoj postaji smještenoj na nadmorsku visinu od 405 metara, vožnjom koja traje oko 4 minute danas povezuju dvije kabine kapaciteta po 30 putnika.

Izvor:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *