Input your search keywords and press Enter.

Župa sv. Marije Magdalene Putnikovići u petak, 22. srpnja, proslavila je blagdan svoje zaštitnice. Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je ujedno podijelio sakrament Potvrde četvero krizmanika.

U homiliji mons. Uzinić rekao je kako se sveci za zaštitnike uzimaju iz razloga što u njima prepoznajemo one koji će nas zagovarati i zato što u njima prepoznajem one koje se isplati nasljedovati. Dodao je kako možda sv. Marija Magdalena nije često izabrana za zaštitnicu zbog toga što se prvo promatrala njena prva dimenzija života grešnice, a ne ona u kojoj je promijenila svoj život svjedočeći riječima i životom da je Isus Krist živ, u kojoj bi nam trebala biti svima primjerom.

Propovjednik je istaknuo kako je ovogodišnje slavlje drukčije zbog činjenice da je prema izričitoj želji pape Franje Zbor za bogoštovlje i sakramentalnu stegu objavio na svetkovinu Srca Isusova dekret kojim se slavlje sv. Marije Magdalene podiže na razinu blagdana, a koji je odraz aktualnog crkvenog konteksta koji traži dublje razmatranje dostojanstva žene. „Zanimljivo je da od vas ovdje četvero koji ćete se krizmati su tri žene, i na taj način se ova krizma uklapa u želju Crkve da uz blagdan sv. Marije Magdalene dublje razmišljamo o dostojanstvu žene“, kazao je propovjednik. Dodao je kako uz ovaj postoji još razloga zašto je uveden blagdan sv. Marije Magdalene. Jedan od njih je nova evangelizacija u kojoj je potrebno ponovno osvijestiti sve kršćane da čuju i povjeruju da je Krist živ. „Da on živi i da je uskrsnuo, da zahvaljujući tome što on živi možemo i mi živjeti u zajednici s njime. To je poruka nove evangelizacije koja je zapravo onaj stari navještaj koji treba biti izgovoren na jedan nov i drukčiji način kako bi ljudi našeg vremena mogli vjerovati. Od danas i vi dragi krizmanici postajete oni koji trebaju evangelizirati, govoriti svima kojima ćete biti poslani o tome da je Isus živ“, objasnio je mons. Uzinić.

Govoreći o grijesima sv. Marije Magdalene mons. Uzinić kazao je kako ona zbog njih nije bila od Boga odbačena, već da je ona odbacila svoje zlo kako bi je Bog mogao prihvatiti i kako bi mogla hoditi za svojim Bogom, čega se posebno spominjemo u Godini milosrđa u kojoj Boga prepoznajemo kao milosrdnog oca koji nas čeka raširenih ruku. Dubrovački biskup dao je zanimljivu usporedbu sv. Marije Magdalene i Eve. „Eva je u vrtu zemaljskog raja raširila smrt tamo gdje je bio život, a Magdalena u vrtu uskrsnuća navijestila život polazeći od groba, mjesta smrti. Upravo u ovom vidim zadaću svih nas u nasljedovanju sv. Marije Magdalene da u ovom svijetu u kojem vlada kultura smrti budemo oni koji će navješćivati život polazeći od tog groba“, dodao je i kako smo pozvani poput sv. Marije Magdalene drugačijim stilom života navješćivati život polazeći od Kristova uskrsnuća, od onog našeg osobnog uvjerenja da je on živ i da on sve nas može oživjeti.

Kako bi objasnio krizmanicima kako se na pravi način uključiti u život župne zajednice mons. Uzinić ponudio im je razmatranje dvaju razdoblja života sv. Marije Magdalene. Kako bi lakše započeo citirao je drugi ulomak iz poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima: ‘Ako smo i poznavali po tijelu Krista, sada ga više ne poznajemo. Staro uminu, novo, gle, nasta.’ „To su ta dva razdoblja koja govore i o načinu poznavanja Isusa sv. Marije Magdalene. Prvi način na koji ga je upoznala je bio po tijelu, nakon što je tjelesno iskazao milosrđe, nije je osudio kao drugi nego joj je u ime Božje oprostio. Drugo razdoblje je ono u kojem je znala, upoznala Isusa, bila pod njegovim križem kao svjedokinja smrti, ali ga još nije upravo poznavala. Onda se dogodi ovo: ‘staro uminu, novo gle nasta’. ‘Tada nađoh onoga kojeg ljubi duša moja’, to je u evanđelju onaj trenutak u kojem se Isus obraća Mariji imenom i kada joj navijesti njezino poslanje“.
Mons. Uzinić poručio je krizmanicima da u njihovim životima, ali i životima svih nas, postoje ova dva razdoblja. Prvo do krizme, poznavanje Krista po tijelu, a drugo nakon krizme kada bi uz dar Duha Svetoga trebali navješćivati svima da je Isus Krist živ, a sve kako bi slijedeći Kristov stil života mijenjali društvo i Crkvu na dobro. Na kraju propovijedi dubrovački biskup posebno je na ovaj blagdan istaknuo žene i njihovo dostojanstvo, kako u Crkvi tako i u društvu, te poručio da ih poštujemo i pomažemo kako bi lakše ostvarile svoju ulogu u svijetu, Crkvi i društvu.

Na kraju misnog slavlja krizmanici su od dubrovačkog biskupa na poklon dobili krunicu, a od župnika župe sv. Marije Magdalene Putnikovići, don Frana Markića, molitvenik.

Također krizmanici su napravili zajedničku fotografiju sa župnikom, biskupom, roditeljima i kumovima.

Tekst: Nikša Sentić
Foto: Boris Poluta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)