Input your search keywords and press Enter.

Muzej i apoteka samostana Male braće

Muzejska kolekcija sastoji se od arhivske i knjižne građe.

Više od 1000 knjiga potječe iz 16. stoljeća, a u knjižnici samostana čuva se 216 inkunabula. Knjige tematski obrađuju područja znanosti i tehnologije, na mnogim jezicima od kojih prednjače hrvatski, talijanski i latinski. Među najdragocjenije spadaju: prvi prijepis „Osmana“, Ivana Gundulića i prvotisak „Judite“, Marka Marulića, iz 1521. Također, arhiv sadrži dokumente iz 13. i 14. stoljeća, a neki dijelovi pergamenata potječu čak iz 11. stoljeća. U njemu se čuvaju i 22 koralne knjige, nastale nastale između 14. i 17. stoljeća, od kojih neke imaju iluminirane inicijale.

Glazbeni arhiv sa građom iz ostalih franjevačkih samostana, poput onog sa Dakse ili Lopuda ili pak kućnih zbirki, sadrži iznimnu vrijednost. U njemu se nalaze 1 811 djela skladatelja, od kojih 240 domaćih. Katalogizirano je oko 7500 tiskanih ili rukopisnih skladbi i oko 100 glazbenih unikata.

Samostan posjeduje i vrijedne slike poput renesansnog djela „Ecce Homo“ i „ Navještenje“ iz 17. stoljeća. Ostale su slikovne umjetnine iz doba baroka. Od skulptura značajan je „Sveti Nikola“ izrađen od polikromiranog drva i „ Sveti Antun Padovanski“, kojeg je izradio Franjo Matkov na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Osim velike zbrke zavjetnih darova, samostan čuva relikviju glave svete Ursule iz 14. stoljeća.

Današnje prostore ljekarne početkom 20. stoljeća, o vlastitom trošku, uredio je Ignacije Amerling, ljubitelj dubrovačkih starina. Samostanska ljekarna spada u jednu od najstarijih u Europi jer djeluje kontinuirano od 1317., do danas. Ono što je ističe odnosi se na preko 2000 medicinskih recepata i dragocjenih knjiga iz farmakologije. Sačuvano je mnoštvo ljekarničkih predmeta iz 15. stoljeća, poput farmaceutskih vazi iz Siene i Firence. Od ostalih vrijednosti sadrži preše, mužare, vage i uređaj za destilaciju vode iz 14. stoljeća.

Tekst: Kristina Đuraš

Foto: dubrovnikdigest.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *