Input your search keywords and press Enter.

U četvrtak, 30. siječnja 2020. godine u 10 sati u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju župan Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikola Dobroslavić službeno je otvorio centar za promociju znanja na projektu Bluemed.

Implementacijom DUNEA-inog projekta nakon dvogodišnjih priprema i osposobljavanja prostora, posjetiteljima je omogućeno virtualno uranjanje u morske dubine i interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta u blizini Cavtata. 

Na otvaranju su se, uz župana Nikolu Dobroslavića, prisutnima obratili donačelnik Općine Konavle Ivo Radonić, u ime Razvojne agencije Bruno Bebić i ravnateljica Muzeja Antonia Rusković Radonić. Nakon prigodnih govora dr. sc. Domagoj Perkić predstavio je kulturno-povijesnu baštinu konavoskog podmorja ukazavši na važnost budućih istraživanja i predstavljanja dosadašnjih prinosa. Gospođa Nikolina Ćuk sa Sveučilišta u Zadru predstavila je načine pristupanja lokalitetima u podmorju i dokumentiranja lokaliteta. 

Voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Jelena Beželj okupljene je provela kroz muzejski prostor pokazavši raznoliki digitalni postav, video i zvučne instalacije te senzornu sobu koja dočarava podmorsko nalazište svjetlima, bojama i zvukovima podmorja.

Atrakcija koju smo nestrpljivo čekali u sklopu projekta Bluemed dogovorena je između DUNEA-e, Općine Konavle, Muzeja i galerija Konavala, Turističke zajednice Općine Konavle i Ronilačkog centra Epidaurum u suradnji s Italijom, Španjolskom, Ciprom i Grčkom.

Od danas će svi zainteresirani imati priliku razgledati postav u radnom vremenu Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu u Franjevačkom samostanu u Pridvorju. Od utorka do subote radno vrijeme je od 9 do 18 sati, nedjeljom od 9 do 12 sati, a ponedjeljkom je muzej zatvoren.

 

Petra Dominik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *