Input your search keywords and press Enter.

MOST spreman preuzeti odgovornost

Prenosimo priopćenje Most-a:

MOST nezavisnih lista, odmah nakon objave rezultata izbora, otvorio je razgovore o mogućoj poslijeizbornoj suradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Socijaldemokratskom partijom, ponudivši im na načelnoj razini mogućnost suradnje na široj platformi negoli je to formiranje Vlade samo s jednom stranom.

Izborni proces još nije završen, a i prethodna iskustva formiranja Vlade u Hrvatskoj (pa i u europskim državama) je uobičajenih mjesec dana. Svaki pritisak, svako brzanje u procesu razgovora s dvije strane može finaliziranje usmjeravati u čistu „mi ili oni“ verziju na koju MOST ne pristaje, a upravo to ovakvim indirektnim pritiskom te dvije stranke i zagovaraju. MOST daje prednost samo onom modelu usuglašavanja strukturnih reformi koji će rezultirati dobrobiti Hrvatske, a ne parcijalnim interesnim pozicijama, uključujući i poziciju MOSTA.

Sastanci koje je MOST obavio do sada, bili su prvi, inicijalni sastanci te je nerealan i neprihvatljiv pritisak javnosti na ishitreno donošenje odluka o sastavljanju nove Vlade. Na tim je sastancima dogovoreno da se najprije pristupi usuglašavanju glavnih programskih pozicija i željenog smjera strukturnih reformi i promjena. Tijekom idućeg tjedna, nakon službene objave DIP-a o rezultatima izbora, MOST će dostaviti službeni prijedlog strukturnih reformi i promjena, te mogućeg ustroja nove Vlade objema stranama.

MOST je već samim početnim prijedlogom pokazao spremnost na sudjelovanje i u izvršnoj odgovornosti i to do najviše razine. Da bi ta spremnost pala na plodno tlo MOST se nije ponašao ultimativno, stoga odbacujemo pritiske u kojima se potpuno netočno prikazuje da MOST bježi od odgovornosti. Naprotiv, baš zbog spremnosti na preuzimanje maksimalne odgovornosti, mi parcijalnom kombinatorikom ne želimo dovesti i HDZ i SDP, a onda i same sebe, u pat poziciju zbog koje bi razgovori bili blokirani.

Molimo javnost da radi ozbiljnih razgovora o sudbini države ne pristane na apokaliptične scenarije rušenja svijeta zbog nekoliko dana konzultacija. Oni koji su voljni preuzeti punu odgovornost, pa i izvršnu, a na to je spreman i MOST, ne smiju pristajati na scenarij pritisaka pod motom “nema vremena”. Vremena svakako ima, a MOST će to vrijeme utrošiti u izgradnju stabilnih okvira vlasti, kako zakonodavne, tako i izvršne.

Hrvatska je na prošlim izborima dobila šansu za odgovornu politiku. Politiku koja ne pristaje na paniku i zakulisne scenarije. Još jednom pozivamo i HDZ i SDP da ne ruše tu šansu.

MOST ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući zbog fotelja, bilo kakvih „ponuda ispod stola“, ni preplašen pritiscima. Na stolu idući tjedan želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće “prošvercati” preko MOSTA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *