Input your search keywords and press Enter.

Mons. Uzinić videoporukom maturantima „došao“ u njihove razrede

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić snimio je video poruku kojom se obratio maturantima Dubrovačke biskupije, a ta poruka je puštena maturantima ovoga tjedna, od ponedjeljka 3. svibnja do petka 7. svibnja na satovima Vjeronauka u školama na području biskupije. Do sada su maturanti redovito na kraju svoga srednjoškolskog obrazovanja sudjelovali na zajedničkom svečanom misnom slavlju, no kako ove godine zbog epidemioloških razloga to nije bilo moguće, mons. Uzinić je virtualno „došao“ u razrede i obratio se maturantima.

U svojoj poruci mons. Uzinić je kazao maturantima da bi želio biti s njima i s njima slaviti misu, no da  nažalost zbog situacije u kojoj živimo to nije moguće, ali da to ne znači da ne mogu biti povezani u duhu. Maturantima je čestitao, ali i zaželio uspjeh na završetku ovog važnog dijela njihova života, izrazivši nadu da će završiti ovo razdoblje s jako dobrim rezultatima i da će im upravo to pomoći da nastave s novim razdobljima svoga života, ali i u onom konačnom ostvarenju njihova poslanja, razloga zbog kojega postoje na zemlji, a to je da ovom svijetu i životu daju svoj doprinos, jednu novu vrijednost.

Mons. Uzinić je kazao da zna da ovo vrijeme njihovog školovanja nije bilo onako kakvo su očekivali i kakvome su se nadali, jer bili su zakinuti za mnoge lijepe stvari, mnoga važna iskustva, te je to doista teret koji podnose i koji ih razlikuje od generacija koje su im prethodile, ali istovremeno upravo zbog iskustva pandemije imaju „priliku za razliku od prethodnih generacija naučiti da je ovaj život dosta složen, da u tom životu ono što u svom mladenaštvu smatramo da je najviša vrijednost, ne vrijedi koliko smo mislili, da postoje vrijednosti koje su puno trajnije i koje ni pandemija ne može poljuljati, ne može dovesti u pitanje“.

Zaželio im je da polože i jednu drugu maturu, u kojoj će „shvatiti da je ono što istinski vrijedi u ovom svijetu, ne ono što možete uzeti za sebe, čime možete zadovoljiti sebe i svoje potrebe, nego da je to ono što možete dati i s čime kroz služenje u ljubavi možete obogatiti ovaj svijet i vrijeme koji su vam darovani kao prilika da ih učinite boljima, da ih učinite kvalitetnijima!“.

Na kraju je mons. Uzinić zaključio da „upravo u svjetlu ove želje da svatko do vas otkrije koji je to način na koji njega Bog poziva da svoj život ugradi u ovaj svijet, u ovo društvo i Crkvu, i da po tom svom ‘biti ugrađen’ u svijet, društvo, Crkvu, učini taj svijet, to društvo, tu Crkvu boljima, želim vam obilje Božjeg blagoslova u ovim danima koji su pred vama sa željom da dobro položite maturu koja je pred vama!“.

Maturantica Biskupijske klasične gimnazije Karmen Knežić izrecitirala je pjesmu Stjepana Lice „Nemoj ugasiti svoje srce“, a maturantima se obratio i voditelj Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije Šime Zupčić koji je potaknuo maturante da u svoj daljnji život ponesu poruku da kršćanstvo nije prvenstveno popis pravila, normi i zapovijedi, već prije svega ljubav prema bližnjima nadahnuta Božjom ljubavi za svakoga čovjeka.

 

A.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.