Input your search keywords and press Enter.

Noć knjige Znanstvena knjižnica započinje otvorenim vratima Zbirke starih i rijetkih knjiga uz izložbu „Od Homera do Aristotela“ (18:00 1. kat). Program se nastavlja predavanjem Jelene Obradović Mojaš „Dubrovački kolendari“ (18:30 2. kat), nakon kojeg slijedi prezentacija digitalne zbirke Dubrovačkih knjižnica tijekom koje će Paula Raguž i Marinka Ulaga predstaviti on-line zbirku Crvena Hrvatska i Karnevalski listovi. Povodom svjetskog Dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja postavljena je izložba „Iz naše periodike kroz 20. stoljeće“ u kojoj je dan pregled događaja iz Grada i svijeta u drugoj polovici travnja kroz cijelo 20. stoljeće. Kao izvor poslužile su novine iz periodike Zavičajne zbirke Ragusina.

U Narodnoj knjižnici Grad Odjel za odrasle krenuo je tragom Raya Bradburyja i totalitarističkog društva njegovog distopijskog romana Fahrenheit 451 u kojem je pisana riječ utjelovljena u knjigama denuncirana kao nepoželjna. Književni žanr distopije u pravilu prikazuje zamišljeno društvo koje je lošije, neslobodnije i nepravednije od suvremenog društva, a svoja razmišljanja o Ljudskim pravima, otvorenom društvu i totalitarizmu s prisutnima će u Saloči od zrcala u 19 sati podijeliti Zdravko Bazdan. Program se nastavlja simultanim prikazivanjem filma Fahrenheit 451 (21.00 u Dječjem odjelu) Françoisa Truffauta iz 1966. godine te glazbeno-poetskim kolažom „S knjigom pod rukom: moj izbor“ (21:00 Saloča od zrcala), psiholozi, novinari, domaćice, profesori, učenici čitaju njima drage ulomke iz knjiga i pjesme koje pamte. Program završava koncertom „I glazba je slovo“ uz nastup dubrovačkih bendova Embassy 516, Feredon, Gruhak, Neverin i Reggy.
Prodajna izložba dubrovačkih izdavača trajat će tijekom cijele Noći Knjige (18:00 – 1:00 predvorje Narodne knjižnice Grad) kao i prikupljanje knjiga za zatvorsku knjižnicu, a poželjna je literatura na stranim jezicim.

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik