Input your search keywords and press Enter.

MMPI: uputa za pomorce

Pomorci dobili uputu za utvrđivanje ‘183 dana’ plovidbe u svrhu oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak

Kako je i najavljeno, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je Uputu za provedbu odredbi Pomorskog zakonika u svrhu utvrđivanja „183 dana“ radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Obzirom da su pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni prijaviti porez na dohodak ukoliko su proveli manje od 183 dana u radnom odnosu van Republike Hrvatske a slijedom utjecaja krize koju je prouzrokovao koronavirus zbog čega je došlo do poremećaja u pomorskom prometu, većina pomoraca nije u mogućnosti ostvariti planirani broj dana u plovidbi te su došli u nezavidan položaj. Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, svjesno nepravednosti koje bi trpjeli pomorci u nedostatku odredbi koje podrazumijevaju uvažavanje i okolnosti koje su ih snašle pojavom koronavirusa, donijelo uputu kojom se priznaju dani plovidbe i dani putovanja koje bi pomorac ostvario temeljem uobičajenog godišnjeg rasporeda rada.

Sukladno danoj uputi pomorcima koji plove u međunarodnoj plovidbi u broj potrebnih 183 dana računaju se i dani provedeni na liječenju od posljedica epidemije koronavirusa, odnosno dani provedenu u izolaciji, samoizolaciji ili karanteni. Osim toga, priznaju se i dani koji nisu ostvareni zbog poslovno uvjetovanih razloga kao i dani boravka pomoraca na brodu u situacijama kada je nastupio prekid ugovora o radu, a pomorac nije bio u mogućnosti iskrcati se s broda.

Detaljna uputa je dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva mora prometa i infrastrukture na https://bit.ly/2VzSIXK.

Ministarstvo će i dalje uz podršku Vlade Republike Hrvatske te u suradnji sa socijalnim partnerima kontinuirano raditi na poboljšanju životnih i radnih uvjeta naših pomoraca, posebno u okolnostima koje su ih snašle pojavom koronavirusa koji je pogodio cijeli pomorski sektor.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)