Input your search keywords and press Enter.

Mjesec hrvatskoga jezika u Narodnoj knjižnici Grad

Od 21. veljače do 17. ožujka Dubrovačke knjižnice obilježit će Mjesec hrvatskoga jezika, manifestaciju koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj održava od 2014. godine.

Mjesec hrvatskoga jezika povezuje Međunarodni dan materinskoga jezika i Dane hrvatskoga jezika (11.-17. ožujka) koje je 1997. godine proglasio Hrvatski sabor.

Ovom manifestacijom Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. Želeći se uključiti u priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta, Dubrovačke knjižnice pripremile su niz predavanja.

Izlaganje dr. sc. Ivane Oraić Rabušić Čime se bavi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje? prvo je od njih. U njemu će biti riječi o pojedinim odjelima unutar Instituta, tj. o tome koja se istraživanja provode u svakom od odjela i koja je njihova temeljna zadaća te će se kratko osvrnuti na pojedina institutska izdanja, primjerice Prvi školski rječnik hrvatskoga jezika, Školski rječnik hrvatskoga jezika, Hrvatski pravopis, časopis Hrvatski jezik.

Predavanje Ivane Oraić Rabušić održat će se u ponedjeljak, 22. veljače s početkom u 17 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Ivana Oraić Rabušić

Ivana Oraić Rabušić od veljače 2005. znanstvena je novakinja u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje na Odsjeku za hrvatski standardni jezik. Surađivala je na projektima: Višesveščani rječnik hrvatskoga jezika, Valencijski rječnik hrvatskih glagola i Baza hrvatskih glagolskih valencija. Na Poslijediplomski doktorski studij kroatistike upisala se u rujnu 2006. godine, a 17. siječnja 2013. obranila je disertaciju pod naslovom Struktura povratnih glagola i konstrukcije s elementom se u hrvatskome jeziku. Dosad je samostalno ili u suautorstvu objavila više znanstvenih radova i prikaza te sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Jezičnim savjetima sudjeluje u emisijama Hrvatskoga radija. Članica je Hrvatskoga filološkog društva i Matice hrvatske.

 

web-plakat (1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *