Input your search keywords and press Enter.

Misa za žrtve genocida nad narodom sv. Vlaha

U petak, 24. travnja, na 100. obljetnicu pokolja nad Armencima, narodom kojem je pripadao sv. Vlaho, zaštitnik Dubrovačke biskupije, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić predvodit će u 18 sati misu u dubrovačkoj katedrali.
Taj datum je u povijesti poznat kao Metz Yeghern (“Mučeništvo”), odnosno pokolj u kojemu je, prema procjenama, ubijeno oko milijun i pol Armenaca kršćana pod Osmanskim Carstvom. Posljedice tog bolnog događaja za armenski narod postale su, nažalost, trajne.
Uz 100. obljetnicu „Mučeništva“ papa Franjo je 12. travnja u Vatikanu slavio misu s patrijarhom Armenske katoličke Crkve Nersesom Bedrosom XIX., a prisutni su bili i Karekin II., katolikos svih Armenaca te Aram I., cilicijski katolikos. Tada je papa tu tragediju nazvao „prvim genocidom 20. stoljeća“.

“U proteklom stoljeću čovječanstvo je doživjelo velike tragedije bez presedana. Prva, koja se uvelike smatra prvim genocidom 20. stoljeća, pogodila je vaš armenski narod”, rekao je Papa. “Druge dvije tragedije počinili su nacisti i staljinisti. U novije vrijeme svjedočili smo masovnom istrebljenju ljudi u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni”, nastavio je papa Franjo. Dodao je da je dužnost štovati uspomenu na one koji su “bezumno” ubijeni. “Nužno je spominjati ih se jer tamo gdje ne postoji sjećanje znači da zlo još uvijek drži ranu otvorenom; prikrivanje ili negiranja zla je poput rane koju puštamo da i dalje krvari, bez da stavimo zavoj”, slikovito se izrazio papa Franjo, a prenosi IKA.
Sveti je Otac na istoj misi sv. Grgura iz Nareka, armenskoga monaha, pjesnika i mistika iz 10. stoljeća, proglasio crkvenim naučiteljem.

– kratki video o njihovoj povijesti, na kraju kojeg se nalaze i celebrities iz ovog naroda:
https://www.facebook.com/livio.marijan.5/videos/983008328390061/?pnref=story

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije