Input your search keywords and press Enter.

Misa za dubrovačkog biskupa Pavla Butorca

Povodom 50. obljetnice smrti dubrovačkog biskupa mons. Pavla Butorca u utorak, 22. studenog u 18 sati misno slavlje u dubrovačkoj katedrali predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Blagopokojni dubrovački biskup Pavao Butorac rodio se 26. ožujka 1888. godine u Perastu. Gimnaziju je pohađao u Kotoru, teologiju u Zadru, a svećenikom Kotorske biskupije postaje 17. srpnja 1910. godine.

Tri godine je upravljao župom u Dobroti, a potom je bio kateheta u Kotoru, Zadru, Splitu, te ponovno u Kotoru. Za kotorskog biskupa posvećen je 6. veljače 1938. godine te je Kotorskom biskupijom upravljao do 1960. godine.

U veljači 1940. godine kotorski biskup Butorac je imenovan apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije. Tu službu je do 1944. vršio iz Kotora, a onda je preselio u Dubrovnik. Godine 1950. imenovan je dubrovačkim biskupom, a za Kotorsku biskupije postaje apostolskim upraviteljem. Od 1960. godine ostaje samo dubrovački biskup.

Bio je plodan teološki pisac, pa je 1964. počašćen titulom ˝doctor honoris causa˝. Umro je 22. studenog 1966. godine te je pokopan na Dančama.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

butorac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *