Input your search keywords and press Enter.

MINISTARSTVO NOVCEM GRAĐANA PLAĆA VANJSKE SURADNIKE ZA SVOJ POSAO

ZAŠTO U MINISTARSTVU REGIONALNOG RAZVOJA NE ZNAJU UTVRDITI OBUHVAT BRDSKOPLANINSKIH PODRUČJA I PROVESTI MJERE SVOG ZAKONA O OTOCIMA?

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić proziva ministricu regionalnog razvoja i fondova EU za neodgovorno izvršavanje obveza i nepotrebno trošenje novca građana na vanjske suradnike. Naime, prijedlozima Zakona o otocima i Zakona o brdsko-planinskom podrčju zajedničko je to da se njima odlaže konkretno rješenje do donošenja drugih propisa i programa, a usprkos velikom broju službenika i namještenika u samom ministarstvu, ministarstvo će potrošiti stotine tisuća kuna na to da njihov posao obave vanjske agencije.

„Zašto će se vanjskim suradnicima 195.000,00 kuna platiti usluge izrade studija i/ili analiza potrebnih za provedbu mjera novog Zakona o otocima i 150.000,00 kuna za uslugu izrade stručne podloge za utvrđivanje obuhvata brdskoplaninskih područja? Znači li to da Ministarstvo regionalnog razvoja ne zna provesti vlastiti zakon? Znači li da nitko u Ministarstvu regionalnog razvoja ne zna što je brdskoplaninsko područje? Kakvoj se uopće suvisloj otočnoj politici možemo nadati kad uz sve zaposlene u ministarstvu uvijek treba i angažman vanjskih stručnjaka? Naravno, to je samo vrh ledene sante lošeg upravljanja novcem poreznih obveznika i ne zaboravimo – upravo to ministarstvo u rukama drži milijarde.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Zakon o brdsko-planinskom području mijenjao se sedam puta od 2002. godine, a svaka promjena uzrokovala je smanjenje lokalnih proračuna i gubljenje određenih beneficija. Vezano uz Nacrt konačnog prijedloga Zakona o otocima, točne razvojne pokazatelje i postupak vrednovanja, kao i broj članova otočnog vijeća, propisat će ministar pravilnikom. Donošenje Državnog programa sređivanja i usklađenja katastra i zemljišnih knjiga na otocima predviđa se tek u roku od dvije godine, a Nacionalnog plana razvoja otoka nema kao ni Nacionalne razvojne strategije.

MOST nezavisnih lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *