Input your search keywords and press Enter.

Ministarstvo naredilo zatvaranje azila na Žarkovici; rok 60 dana

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede Gradu Dubrovniku, tvrtki Sanitat i Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik 12. rujna dostavila je Rješenje o izvršenju izvornog rješenja iz lipnja prošle godine kojim je, podsjetimo, Ministarstvo naredilo zabranu smještanja izgubljenih i napuštenih  životinja u nelegalni azil na Žarkovici, osiguranje smještaja za zatečenih 349 pasa u odobrena skloništa i sklapanje ugovora s istima, te u konačnici zatvaranje azila.

Rješenjem napisanim 19. kolovoza i zaprimljenim12. rujna određen je rok izvršenja od 60 dana od dana zaprimanja. Novčana kazna za neizvršenje Rješenja propisana je na 100.000 kuna za svaku od tri pravne osobe. Grad Dubrovnik i Sanitat su iskoristili zakonsku mogućnost te u roku predali žalbu s prijedlogom odgode Rješenja, međutim žalba u ovom slučaju ne odgađa izvršenje rješenja.

Žalbom je ukazano da je Grad Dubrovnik postupio po rješenju iz lipnja 2015., sklopio ugovor s registriranim skloništem i pokrenuo program udomljvanja, ali i da je Društvo za zaštitu životinja sebe deklariralo kao „vlasnikom, posjednikom i čuvarom“ pasa na Žarkovici, odnosno da su životinje na njih čipirane, stoga jedino Veterinarska inspekcija ima ovlast za postupanje.

U žalbi se navodi i kako je u svrhu izvršavanja Rješenja Ministarstva poljoprivrede Sanitat Dubrovnik d.o.o. objavio „Javni poziv za udomljavanje pasa iz neregistriranog azila za napuštene životinje na Žarkovici“ kojim se pozivaju građani koji su voljni udomiti pse iz neregistriranog azila  da se nakon sklapanja ugovora o udomljenju s Društvom za zaštitu  životinja Dubrovnik obrate Sanitatu kako bi osigurali hranu i zdravstvenu njegu za psa u razdoblju od 12 mjeseci. Program udomljavanja pokazao se uspješnim, a do 20. rujna 2016. godine pravo na sufinanciranje ostvarilo je 39 udomitelja.

Ističe se i kako Grad Dubrovnik od početka iskazuje interes za izgradnju azila na adekvatnoj lokaciji te je dana 23. srpnja u 2016. objavljen „Javni poziv za iskaz interesa za realizaciju projekta sklonište za životinje“. Rok za podnošenje pisma namjere je 23. rujna 2016. godine, a do danas nije zaprimljeno niti jedno.

Dodajmo i da je dana 30. ožujka 2016. godine Ured Gradonačelnika uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede kojim se između ostalog od Ministarstva traže smjernice pri definiranju kapaciteta potrebnog za novi azil u odnosu na broj stanovnika u Gradu Dubrovniku. U odgovoru Ministarstva iz kolovoza navodi se kako odluku o potrebi Grada Dubrovnika za skloništem za životinje i njegovoj veličini ne može donijeti Veterinarska inspekcija, ali ukazuju na referentni podatak kako Grad Zagreb prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 790.017 stanovnika (dvadeset puta više nego Dubrovnik), a odobreno gradsko sklonište za životinje je kapaciteta 187 pasa.

U Proračunu Grada Dubrovnika za 2016. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 700.000,00 kuna; za hranu za pse u azilu na Žarkovici, hranu za pse koji se udome kod privatnih osoba te za veterinarske preglede, lijekove za pse i druge usluge. Do 15. rujna 2016. u navedene svrhe utrošeno je 507.958,51 kuna.

Nadležni upravni odjel Gradskom vijeću uputio je Izvješće o aktivnostima vezanim uz neregistrirani azil na Žarkovici, a gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je sazivanje radnog sastanka svih uključenih strana kako bi se definiralo daljnje postupanje.

Petar Ipšić, Grad Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)