Input your search keywords and press Enter.

Ministar zaštite okoliša i energetike dao punu podršku projektima vezanim uz gospodarenje otpadom

Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima održao je sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem, uz nazočnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mata Frankovića i gradskog vijećnika Mara Kristića, saborskih zastupnika aktualnog saziva. Na održanom sastanku razgovaralo se o temama iz područja gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović kazao je kako se gospodarenje otpadom temelji na uvažavanju načela zaštite okoliša propisanih zakonom kojim se uređuje zaštita okoliša i pravnom stečevinom Europske unije, načelima međunarodnog prava zaštite okoliša te znanstvenih spoznaja, najbolje svjetske prakse i pravila struke te kako gradovi snose najveću odgovornost za pravilnu provedbu gospodarenja otpadom.

Na sastanku je istaknuto kako gospodarenje otpadom predstavlja veliki problem za cijelu državu te da u ovom slučaju Dubrovnik nije izuzetak, ali je grad koji se nalazi u jednoj specifičnoj situaciji.

Gradonačelnik Andro Vlahušić i direktorica Čistoće Nataša Gabričević predstavili su ministru Dobroviću korake i projekte koje su Grad Dubrovnik i tvrtka Čistoća realizirali po pitanju gospodarenja otpadom. Predstavljeni su i rezultati projekta reciklažnog dvorišta pod Dubom, a predstavljeno je i novo reciklažno dvorište u Mokošici koje bi s radom trebalo započeti uskoro.

Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo i kako Grad Dubrovnik u suradnji s Općinom Župa dubrovačka ima plan izgradnje reciklažnog dvorišta sa sortirnicom u Župi dubrovačkoj.

“Ono što je interes Općine Župa dubrovačka je da to bude sortirnica suhih reciklata, a početkom prosinca dobit ćemo i studiju isplativosti”, kazala je direktorica Čistoće Nataša Gabričević  ističući kako trenutačno Dubrovniku najveći problem predstavlja odlagalište Grabovica.

“Nama je cilj u blizini Grabovice napraviti sortirnicu s pretovarnom zonom i to bi bilo najidealnije rješenje za gospodarenje otpadom na području Grada”, kazao je Gradonačelnik Vlahušić dodajući kako Čistoća od Konavala do Stona skupi oko 28 tisuća tona otpada od kojeg se već iduće godine može oko šest tona reciklirati, a kroz nadolazeće godine i pravilno gospodarenje otpadom taj broj će i rasti.

Ministar Dobrović istaknuo je kako Grad Dubrovnik ima punu podršku Ministarstva za najavljene projekte te da stoje na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

Gradonačelnik Andro Vlahušić predstavio je ministru Dobroviću i projekt pročistača na Ombli koji bi s radom trebao započeti iduće godine.

Ministar Dobrović je izrazio zadovoljstvo projektom ističući kako je izgradnja pročistača od iznimne važnosti za Dubrovnik i njegove stanovnike, a na pitanje o problemima odlaganja mulja iz pročistača otpadnih voda ministar je kazao kako se sav mulj uz pravilnu obradu može korisno iskoristiti, a kao primjer je naveo njegovo korištenje u poljoprivredi ili kao bio mase.

Gradonačelnik Andro Vlahušić i ministar Slaven Dobrović na održanom sastanku dotakli su se i projekta golfa na Srđu.

Ministar je kazao kako su investitori zatražili novu studiju utjecaja na okoliš te da će više informacija o svemu imati kada je dobije na uvid.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *