Input your search keywords and press Enter.

MIGK: Stručno vodstvo kroz izložbu “Otac i kćeri, bilješke i skice”

Pozivamo vas na stručno vodstvo kroz izložbu „Otac i kćeri, bilješke i skice“ koje će se održati sutra u utorak, 21. studenoga u 16 sati u Kući Bukovac. Izložba kustosice Jelene Beželj prikazuje skice i crteže Jelice i Ivanke Bukovac, kao i nekoliko crteža njihova oca i učitelja Vlaha Bukovca koji je uvijek zagovarao crtanje kao osnovu svakog slikarskog čina.

Premda vrlo posvećene vlastitom slikarstvu i vrlo plodne, život su posvetile svome ocu i stvaranju njegova memorijalnog muzeja. Izložba je pregled velikog korpusa od preko 500 crteža i skica koje je kustosica izložila u sklopu izložbe koja kontekstualizira crtačko umijeće – od ideje do ostvarenja kroz crteže.

Ivanka i Jelica bile su prve akademske slikarice na našem području. Iako su posjedovale izniman likovni talent, do kraja života se nisu mogle osloboditi očevog nasljeđa te su ostale postrani suvremenih tendencija u umjetnosti 20. stoljeća.

“Njemu je nekako bilo posve normalno da njegove kćerke pokazuju interes za boje još kao djevojčice. Dopuštao nam je da uz njega učimo, a kasnije sam ja i na akademiji bila njegov đak, i to mu je bilo drago. Dok je pape slikao, nije ga smetalo da se mi vrzemo oko njega, a kasnije smo smjele raditi pored njega: on bi slikao svoj model, a sa strane smo stajale mi i slikale isti model!” – reći će u jednom intervjuu Ivanka Bukovac.

Vidimo se sutra u Kući Bukovac!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)