Input your search keywords and press Enter.

MIGK: Otvorenje izložbe “Božićne čestitke”

Povodom nadolazećeg Božića Muzeji i galerije Konavala organiziraju izložbu božićnih čestitki iz privatne zbirke obitelji Kravić. Izloženim sadržajem želimo ukazati na svakodnevicu nekog drugog vremena u kojemu su se lijepe želje i poruke redovno razmjenjivale poštom. Do pojave današnje tehnologije, pa čak i telefonije, čestitke su bile najpopularniji medij kojim su se održavale lijepe želje između udaljenih dragih ljudi. Običaj čestitanja putem čestitki pratimo od početka 20. stoljeća, no razvojem tiskarske tehnologije najpopularnije je sredinom 20. stoljeća. Čestitke tako spajaju udaljenu rodbinu, prijatelje, članove obitelji koji odslužuju vojni rok, odsutne članove, kao i brojne prijatelje, goste i poznanike.
Osim toplog sadržaja koji je zajednički svima, čestitke nam svjedoče i o modi vremena u kojem su nastale. Izbor motiva od profanog do sakralnog zastupljen je ovisno o društveno-političkim okolnostima u kojima nastaju.
Kuća obitelji Kravić nije spaljena u Domovinskom ratu, pa su između ostalih segmenata života  sačuvane i obiteljske čestitke. Inicijativom vlasnice Ane Kravić Muzeji i galerije Konavala prezentirat će prikupljenu građu radujući se suradnji s lokalnom zajednicom.

Izložba će se otvoriti 13. prosinca 2022. u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

Nazdravlje Vam feste!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)